Red Harvest

Michael Cherkas: Red Harvest

Holodomor tunnetaan Ukrainassa vuosina 1932–1933 raivonneena nälänhätänä, jossa kuoli vähintään kolme miljoonaa ja enimmillään 14 miljoonaa ihmistä. Kuten niin monta kertaa nälänhätien historiassa, tälläkään kertaa kyse ei ollut luonnollisesta katastrofista, vaan tapahtumaketjusta jonka aloitti ja jota ylläpiti vallanpitäjät – tässä tapauksessa sii... Lue koko vinkki »
Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomessa

Pekka Tuomikoski: Kauhea kuolema : ja karmivat kohtalot Suomen historiassa

Tämä kirja on napakka kooste Suomen historiasta, missä pääosassa on ihmishenki. Kirjassa ei ole mitään turhia jaarituksia, vaan on kerrottu vain se oleellinen. Siksi kirja on varsin helppolukuinen. Sivuja on vain 179, johon sisältyy myös runsas kuvamateriaali. Kansanperinne kulkee mukana ja onkin kiinnostavaa, millaiset tavat ja keinot ovat mil... Lue koko vinkki »
Rukiin viljava historia

Annika Luther: Rukiin viljava historia

Ruisleipä on äänestetty Suomen kansallisruoaksi, ja miksipäs ei – onhan tämä sitkeä kasvi otollinen juuri meidän pohjoisiin olosuhteisiimme. Mutta miten keskiaasialaisesta rikkakasvista tuli Suomen kansallisvilja? Annika Luther perkaa kirjassaan rukiin viljavaa historiaa. Tarinassa on yksi jos toinenkin yllättävä käänne. Luther aloittaa vuosimil... Lue koko vinkki »
Ne, joita emme unohda

Victoria Hislop: Ne, joita emme unohda

Historiallinen lukuromaani Ne, joita emme unohda kertoo kreikkalaisen Koraliksen perheen elämästä vuosina 1930-1985, jolloin Kreikka kävi läpi useita vaikeita jaksoja: toisen maailmansodan aikainen natsimiehitys ja 100 000 ihmistä tappanut nälänhätä, sen jälkeen sisällisota, vallankaap­paukset, sotilasjuntta… Kreikan kansa jakaantui vastakkais... Lue koko vinkki »
Sade lankeaa

Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa

Sade lankeaa kuvaa avustustyöntekijän elämää silloisessa eteläisessä Sudanissa, nykyisessä Etelä-Sudanissa 1990-luvun kansanmurhien aikaan, keskellä sotaa ja nälänhätää. Kolmen avustustyöntekijän on tarkoitus käydä vain tutustumassa Adekin kylään, lentokoneen pitäisi jättää heidät paikalle ja tulla pian hakemaan, mutta väliin osuu pommi-isku, jo... Lue koko vinkki »

Anne Applebaum: Punainen nälkä : Stalinin sota Ukrainassa

Ensin innostuin, sitten masennuin, sitten vihasin, pitkitin ja lopulta päätin: – Ja perhana! Minä selätän tuon möhkäleen! Noin. Ei liene paras tapa aloittaa tietokirjan arvostelua tunteenpurkauksella. Mutta noin siinä puolivuotisessa kamppailussa kävi, paneutuessa Ukrainan kansan kahteen nälänhätään. Viimeisimmässä vuosien 1932-33 nälänhädäss... Lue koko vinkki »
Leningrad

Anna Reid: Leningrad : piiritetyn kaupungin murhenäytelmä 1941-44

Anna Reid on tehnyt tätä teostaan varten huolellista taustatyötä, kahlannut läpi dokumentteja, tavannut useita tutkijoita sekä saanut ikimuistoisimman lähdeaineiston: piirityksestä selvinneiden henkilökohtaisia haastatteluja sekä yksityisten päiväkirjojen otteita. Siksi tämä historiikki onkin harvinaisen mieleenpainuva. Reid käy läpi piirityksee... Lue koko vinkki »
Ihmiskunnan syötävä historia

Tom Standage: Ihmiskunnan syötävä historia

Ruoka on aina ollut tärkeää ihmisille ja tämä Tom Standagen kirja käsittelee historian käännekohtia ruoan näkökulmasta. Maanviljelykseen siirtyminen, ruoan merkitys imperiumien nousussa, maustekauppa, ruoan merkitys sodankäynnille, vihreä vallankumous ja niin edelleen. Mutta minkä vuoksi ihmisistä tuli maanviljelijöitä? Sitä on pidetty yhtenä ih... Lue koko vinkki »
Nälkävuosi

Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Vuosi 1867. Talven tultua kaikki ruoka on syöty. Ihmiset lähtevät kodeistaan kohti epätoivoisen pientä mahdollisuutta selvitä hengissä jossain muualla. Salomaiden kansa hakeutuu kohti kirkonkyliä ja kaupunkeja, mutta ei herroillakaan ole helppoa. Posket kapenevat paksummallakin porvarilla. Ryysyläisten kitkuttelu on karmeaa: nälän lisäksi vitsaukse... Lue koko vinkki »