Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa

Sade lankeaa

Osta kirja itsellesi

Sade lankeaa kuvaa avustustyöntekijän elämää silloisessa eteläisessä Sudanissa, nykyisessä Etelä-Sudanissa 1990-luvun kansanmurhien aikaan, keskellä sotaa ja nälänhätää.

Kolmen avustustyöntekijän on tarkoitus käydä vain tutustumassa Adekin kylään, lentokoneen pitäisi jättää heidät paikalle ja tulla pian hakemaan, mutta väliin osuu pommi-isku, joka tuhoaa kiitoradan. Kyytiä kotiin on siis turha odotella heti ja parin päivän vierailusta tulee useamman kuukauden mittainen operaatio.

Kirjan päähenkilö, Afrikkaan sekalaisista syistä päätynyt lääkäriopiskelija Maria joutuu tulikokeeseen järjestämään ruoanjakelua ja sairaanhoitoa nälänhätään kuoleville ihmisille. Kapinallisjohtajat vahtivat kylää, jossa pelätään jatkuvasti pohjoisesta tulevia hallituksen joukkojen hyökkäyksiä.

Nälänhätä ei johdukaan yksin luonnonilmiöistä, vaan on tietoinen sotastrategia: paikalliset ihmiset halutaan tarkoituksella näännyttää nälkään. Siinä sivussa on sotatoimia, raiskausten käyttöä aseena ja muita raakuuksia.

Ros Wynne-Jones kertoo tarinaa Marian näkökulmasta kahdella aikatasolla. Toinen taso on tapahtumien keskellä, toinen kymmenen vuotta myöhemmin. Lukija saa helpotuksekseen tietää, että Maria selviää kyllä – mutta samalla on ilmeistä, ettei Maria ole selvinnyt täysin ehjänä ja että Adekissa on tapahtunut jotain paljon traumaattisempaa kuin vain matkan keston venyminen päivistä kuukausiin.

Sade lankeaa ei ole helppoa luettavaa, mutta valaiseva kuvaus avustustyöntekijän elämästä vakavan kriisin keskellä se on. Synkkää on, että kirja on kirjoitettu kymmenen vuotta sitten ja se kertoo kahdenkymmenen vuoden takaisista asioista – ja nyt ehkä pikkuhiljaa alkaa näkyä jotain pientä valonkajastusta siinä, että Etelä-Sudanissa saataisiin lopulta rauhaa aikaiseksi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Olen lukenut tämän romaanin parikin kertaa. Se on upea teos, vaikka aihehan on todella rankka ja surullinen. Mutta kaikkea tällaista maailmalla oikeasti tapahtuu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...