Tähtivaeltaja-voittaja 1987

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seura ry:n jakama Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1986 julkaistusta science fiction -kirjasta annetaan Kirjayhtymän kustantamalle Joanna Russin romaanille Naisten planeetta.

Palkintoraati toteaa, että Naisten planeetta on voimakas ja omaperäinen teos, joka särkee science fictionin traditioita ja huomattavasti laventaa suomennetun tieteiskirjallisuuden antamaa kuvaa lajin mahdollisuuksista.

Joanna Russ käyttää teoksessaan tieteiskirjallisuutta keinona kuvatessaan perinteisen naisen roolin ja naispuolisen ihmisyksilön todellisen olemuksen välistä ristiriitaa. Teoksen neljä yhteiskunnaltaan erilaista rinnakkaismaailmaa säätelevät kukin tavallaan naisyksilön elämää. Tällaista science fictionille ominaista mahdollisuutta käsitellä oman elämämme ilmiöitä tuoreesti ja uusia näkökulmia avaten vieraannuttamisen ja spekulaation keinoin ei aiemmin suomennetussa tieteiskirjallisuudessa ole mainittavammin käytetty.

Joanna Russ on paitsi tarkkanäköinen ja kriittinen ihmisluonnon tarkastelija, myös humoristi, josta on todettu, että hän saa lukijansa nauramaan samalla kun hieroo tämän sielua hiekkapaperilla.

Kirjallisen muodon alalla Naisten planeetta on kiintoisa kokeilu. Sen minäkertojien vaihtelut, tekstiin sirotellut irtosketsit, kliseillä huvittelu, lukijan oletettujen reaktioiden kommentointi ja avoin poleemisuus ovat keinoja joilla kuva naisenaolon ihmeellisyyksistä välittyy. Teoksen sangen ansiokkaasti suomentaneen Kristiina Drewsin tehtävää ei ole ollut omiaan helpottamaan Russin pyrkimys osoittaa, miten lujasti seksistiset asenteet istuvat kielessä ja sen myötä ajattelussa. Tästä esimerkkinä vaikkapa Naisten planeetan alkukielinen nimi The Female Man.

Palkintoraati on lisäksi päätynyt antamaan kunniamaininnan Ursan kustantamalle kotimaiselle novelliantologialle Jäinen vaeltaja – sata vuotta suomalaista tieteiskirjallisuutta. Raati toteaa, että Ursan järjestämän novellikilpailun tuottamista töistä sekä nimekkäiden kirjailijoiden tieteisnovelleista koostuva antologia on merkittävimpiä etappeja suomalaisen science fictionin ohdakkeisella polulla. Vaikka samojen harrastajakirjoittajien vastaavantasoisia novelleja julkaistaan jatkuvasti kotimaisissa tieteislehdissä, voi nyt julkaistun antologian toivoa ulottavan vaikutustaan ja tunnettuuttaan myös aktiiviharrastajien yhteisön ulkopuolelle.

Tähtivaeltaja-palkinnon raatiin kuuluivat Harri Haarikko, Juhani Hinkkanen, Toni Jerrman ja Leena Peltonen.

Joanna Russ (1937–) on feministisen science fictionin uranuurtaja ja tunnetuimpia edustajia etenkin anglosaksisissa maissa. Kaunokirjallisen tuotantonsa ohessa hän on julkaissut myös kirjallisuudentutkimukseen liittyviä töitä, ja hän työskentelee draamakirjallisuuden professorina Seattlen yliopistossa.

Russ aloitti uransa science fictionin kirjoittajana vuonna 1959, jolloin The Magazine of Fantasy and Science Fiction julkaisi hänen novellinsa Nor Custom Stale. Russin ensimmäinen romaani Picnic on Paradise (suomeksi 1988) vuonna 1968 esitteli lukijoille hänen amatsonisankarittarensa Alixin. Toinen romaani And Chaos Died vuonna 1970 herätti huomiota rohkeana yrityksenä kuvailla telepaattisia kokemuksia elämyksellisesti. Varsinaista läpimurtoa kuuluisuuteen merkitsi kolmas romaani, edelleen Russin pääteoksena pidetty The Female Man v. 1975. Hänen muita teoksiaan ovat romaani The Two of Them sekä novellikokoelmat The Zanzibar Cat ja (Extra)Ordinary People. Novelli When It Changed, joka on ensimmäinen kokeilu Naisten planeetan aiheilla, voitti Nebulan vuoden parhaasta tieteisnovellista vuonna 1972. Arvostetulla Hugo-palkinnolla tuli vuoden parhaana science fiction -pienoisromaanina palkituksi Russin Souls vuonna 1983.

Russ on kirjailija, joka ei jätä lukijaansa kylmäksi. Reaktiot hänen teoksiaan kohtaan ovat olleet voimakkaita kumpaankin suuntaan. Teoksissaan Russ on rohkea ja ennakkoluuloton kokeilija, usein särmikäs, joskus raivokas, aina hauska ja tarkkanäköinen.

Muita feministisen science fictionin edustajia tulkoon mainituksi Joan Vinge, Octavia Butler, Vonda N. McIntyre, Josephine Saxton ja Jody Scott.