Tähtivaeltaja-voittaja 2013

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Kiduttajan varjoHelsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2012 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Gummeruksen julkaisemalle Gene Wolfen romaanille Kiduttajan varjo. Teoksen on suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo.

Gene Wolfen Uuden auringon kirja -tetralogia on yksi modernin tieteiskirjallisuuden peruskivistä. Sarjan avaava Kiduttajan varjo -romaani (The Shadow of the Torturer, 1980) häikäisee yhtä lailla kirjallisilla hienouksillaan kuin visionsa kirkkaudella. Teoksen kuvailemaan kaukaisen tulevaisuuden maailmaan mahtuu sulassa sovussa niin syvällisiä filosofisia pohdintoja, allegorista kerrontaa kuin ihmeen tuntua herätteleviä näkyjä. Kokonaisuus on omaleimaisuudessaan hätkähdyttävän mielikuvituksellinen.

Tuhansia vuosia tulevaisuudessa yhteiskunta on unohtanut suurimman osan menneistä teknologisista edistysaskelista. Valtaosaa väestä eivät kiinnosta avaruudesta ehkä ammoin saapuneet muukalaiset, auringon hiipuva energia tai yötaivaan vihreäksi muovattu kuu.

Kiduttajien halveksitun ammattikunnan oppipoika Severian on lapsuudestaan lähtien taiteillut kahden moraalikäsityksen välimaastossa. Yllättävä käänne sysää hänet pois yhteisönsä suojista. Matkoillaan hän kohtaa lukuisia outoja tapoja ja värikkäitä henkilöhahmoja, jotka muovaavat hänen käsitystään ympäröivästä maailmasta.

Severianin väliin jopa epäluotettava kertojanääni kantaa tarinan koko painon. Wolfe ei selittele turhia, vaan antaa lukijan tehdä omat johtopäätöksensä kutkuttavan aineiston yksityiskohdista. Kuten kaikki todelliset suurteokset, Kiduttajan varjo jättää lukijalle myös riittävästi tulkinnanvaraa vetää nykyisyyden ja tulevaisuuden keskinäisistä suhteista omat johtopäätöksensä.

Johanna Vainikainen-Uusitalon ansiokkaan käännöksen rikas uudissanasto tukee alkuperäisteosta loisteliaasti. Kirjasarjan myöhemmissä osissa tulkinnan tasot vain syvenevät ja laajenevat entisestään. Ei siis ihmekään, että Uuden auringon kirja on ollut inspiraationlähde usean juhlitun nykykirjailijan tuotannolle.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:

Kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.