Jukka Pakkanen: 50-luvun sanakirja

50-luvun sanakirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nostalgiaa jo kannesta alkaen. Mitä 50-luvulla tapahtui? Mitä nonareissa näytettiin – siis missä nonareissa? Kuka oli katsomassa Paul Ankaa? Entäpä mukana Helsingin olympialaisissa? Milloin olivat Eltsun ajot?

Pieniä tunnelmapaloja 50-luvun elämästä nuorten ja hieman vanhempienkin silmin. Kirjoittaja on tavoittanut hyvin erilaiset ihmistyypit, jotka muistelevat elämää tuolloin. Kuka maalla ja tanssilavalla, toinen taas Helsingissä kuuntelemassa jazzia. Ohi kulkevat urheilutreenit, ensimmäiset kosketukset vastakkaiseen sukupuoleen, tärkeät vaatekysymykset sekä kaikki tuolloinen, jota ei ehkä nuorisokulttuuriksi edes mielletty. Kulttuurihistoriaa parhaimmillaan, sillä nämä ovat lyhyitä ja ytimekkäitä tarinoita.

Joku muistaa elämänsä suurimmat käännekohdat, toinen taas Sputnikin näkemisen. Elämä oli erilaista, ehkä yksinkertaisempaa – vai tuleeko tässä juuri se nostalgian aalto. Ei hätää, kirjan lyhyistä muisteloista voi viritellä myös vaikka oman 50-lukulaisen päivällisen tai illanvieton tuolloiseen tapaan: levylautaselle pyörimään sopivaa musiikkia, jalkaan nailonit, juomaksi sitruunasoodaa ja ruuaksi vaikka porsaankyljyksiä perunamuussin kanssa… Sen jälkeen iltakävelylle tummuvaan iltaan (mies muistakoon ottaa oikean hatun päähänsä!) , katselemaan näyteikkunoita ja takaisin vaikka tanssimaan hitaita kotiparketille.

Sanakirja tämä on siinä mielessä, että tarinat ovat aakkosjärjestyksessä alkaen Ajanmiehestä, Paul Ankasta, Voitto Hellstenistä jatkuen samaan tapaan muisteluiden myötä aina Skohaan, Sugartimeen ja Tuulensuuhun. Jokainen otsikko kertoo oman tarinansa, milloin herkän ja puhtoisen, joskus taas surullisen ja muistorikkaan. Ne pitävät sisällään myös ilmiöitä ja ovat tuokiokuvia hetkistä, jotka eivät unohdu.

Kirja tuo itselleni ainakin mieleen hieman vanhempien ystävieni kertomukset ja muistelut nimenomaan Paul Ankan konsertista, Zatopekin juoksusta, olympialaisten hulinasta sekä hurjasta määrästä elokuvateattereita. Mainio kirja kaikille 50-luvun itse kokeneille ja varsinkin silloin nuoruuttaan viettäneille, siitä muuten kiinnostuneille tai vaikka lahjaksi tuolla vuosikymmenellä syntyneille. Taatusti ilahduttaa jokaista, sillä tunnelmoinnista löytää varmasti tuttuja ajalle tyypillisiä ilmiöitä, ajatuksia ja tapoja – aitoa retroa sitä arvostaville.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...