Elisabeth Åsbrink: 1947 : Mistä historiamme alkaa?

1947

Osta kirja itsellesi

Vuosi 1947 oli kiinnostava, siinä missä lähemmin tarkasteltuna toki mikä tahansa toinenkin. Helmikuussa allekirjoitettu Pariisin rauhansopimus saattoi päätökseen toisen maailmansodan, YK asettaa komitean ratkaisemaan Palestiinan kysymyksen ja lordi Mountbatten nimetään Intian viimeiseksi varakuninkaaksi.

Elisabeth Åsbrink käy vuotta läpi kuukausi kerrallaan ja pureutuu näihin isoihin asioihin yksilötasolla. Historian suuria linjoja tarkastellaan yksittäisten henkilöiden näkökulmasta. Tämä tuo mielenkiintoisen katsantokannan historiaan. Ratkaisu toimii hienosti: 1947 on hyvin kirjoitettu ja kiinnostavaa luettavaa.

Kirja pyörii tiettyjen kysymysten ympärillä: muutakin historiaa käsitellään, mutta selvästi pääpaino on juutalaiskysymyksessä ja natseissa. Palestiinan asiaa ratkaisseen UNSCOP-komitean toimista ja vastoinkäymisistä puhutaan paljon, samoin Per Engdahlista, vaikutusvaltaisesta ruotsalaisesta natsista.

Nämä aiheet ovat niin keskiössä, että olisin lopulta toivonut kirjan olevan laaja-alaisempi. Mountbattenin ratkaisu Intiassa – maan jakaminen hindujen Intiaan ja muslimien Pakistaniin – ja kaikki se pahuus, mitä siitä seurasi, oli mielenkiintoista, samoin katsaukset Simone de Beauvoiriin ja Christian Dioriin.

Jälkipuheessaan Åsbrink toteaa, että vuonna 1947 taloudessa tapahtui ratkaisevia muutoksia, kuten Kansainvälisen valuuttarahaston perustaminen ja GATT-sopimus, mutta päättäneensä olla käsittelemättä niitä – mikä on sääli, koska olisin mieluusti lukenut paljon laajemman katsauksen Åsbrinkin tavalla käsiteltynä.

Vaikka kirja ei olekaan kaikkea, mitä haluaisin sen olevan, se mitä se lopulta on, on vallan herkullista sekin. Historian ystäville 1947 : Mistä historiamme alkaa? on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...