Kaisa Häkkinen ja Terttu Lempiäinen: Aaloesta öljypuuhun : suomenkielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirja Aaloesta öljypuuhun : suomenkielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan yhdistää kasvi- ja kielitiedettä. Siihen on koottu tietoja vanhoista kasveista, jotka on mainittu nimeltä Mikael Agricolan teksteissä. Kyse on lähinnä Raamatun käännöksessä ja Rukouskirjassa esiintyneistä kasveista. Kuvituksena on käytetty 1500-luvulta peräisin olevia kuvia, joita on lainattu esimerkiksi saksalaiselta kasvitieteilijältä. Ne sopivat hyvin kirjan tyyliin.

Kasvit on jaettu seuraaviin ryhmiin: mauste- ja rohdoskasvit, eksoottiset puut ja pensaat, koristekasvit, kotimaiset hyötykasvit sekä kotimaiset luonnonkasvit. Yhteensä kirjassa esitellään 70 kasvia. Jokaisesta on kerrottu esiintyminen Agricolan teksteissä ja analysoitu nimen alkuperää. Osalla nimi on muuttunut aikojen kuluessa, mutta yllättävän monella kasvilla on edelleenkin sama nimi käytössä. Lisäksi kaikista kasveista on myös tehty yleiset kasvitieteelliset esittelyt, kerrottu kasvin historiaa ja käyttömahdollisuuksia.

Teos on kiinnostava sekä kasveista että kielestä kiinnostuneille. Omasta mielestäni kirjan parasta antia olivat tiedot kasvien nimien alkuperästä ja niiden käytön historia. Uuden informaation määrä on suuri ja siksi tässä riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...