Elonkirjo

Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo

Elonkirjon kaunis kansi pisti silmään Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttelyssä. Tässäpä tutustumisen arvoinen kirja! Pikainen selailu paljasti, että vaikka kirja lasten tietokirjojen joukosta löytyykin, siinä on 130 isoa sivua ja runsaasti luettavaa, joten eipä auttanut kuin palauttaa kirja hyllyyn ja palata asiaan myöhemmin kirjastosta lainatu... Lue koko vinkki »
Oranssi puutarha

Erja Tulasalo: Oranssi puutarha

Tämän kirjan päähenkilö on Maaru. Maaru on lestadiolainen ja niin ovat kaikki hänen kaverinsa, ystävänsä ja he pyörivät sanan kuulossa, nuorten tapahtumissa. Maaru yrittää olla samanlainen kuin kaikki muutkin, mutta kokee silti olevansa jotenkin outo. Sitten tulee Elisa. He alkavat tapailla, salaa ja milloin missäkin, hiekkarannalla, isän vanhas... Lue koko vinkki »
Taikurinkukka

Marika Maijala: Taikurinkukka

Kuvataiteilija Marika Maijala (s. 1974) on saanut runsaasti tunnustusta teoksistaan, muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon kaksi kertaa. Edellinen voitto tuli vuonna 2019 teoksella Ruusun matka, joka oli samalla Maijalan debyytti lastenkirjailijana. Tuorein Taikurinkukka on jo kolmas lastenkirja Maijalalta. Kirja kertoo kahdesta ystävyksestä, Paju... Lue koko vinkki »
Vieras eläin

Riikka Kaihovaara: Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita

Riikka Kaihovaaran muutama vuosi sitten ilmestynyt Villi ihminen ja muita luontokappaleita (Atena 2019) oli mainio esseekokoelma erilaisista luontoon liittyvistä kysymyksistä: luonnon monimutkaisuus, ennallistaminen ja rewilding, alkuperäiskansojen romantisointi, antroposeeni, paluu luontoon – raikasta ja ravistelevaa ajattelua kautta linjan. Ny... Lue koko vinkki »
Tämä kokonainen maailmani

Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani

Tämä kokonainen maailmani on lähes 600-sivuinen romaani, joka kertoo 1800-luvulla kasvaneen naisen elämästä ja niistä suurista harppauksista, jotka luonnontieteet ottivat hänen elämänsä aikana. Philadelphiassa sijaitsevasta perheen kotikartanosta Tahitille ja lopulta Hol­lantiin. Eristyksissä lapsuutensa viettänyt Alma Whittaker on itsepäinen j... Lue koko vinkki »
Loistavat kasvit

Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit : Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kasvitko älykkäitä, älkää nyt viitsikö! Stefano Mancuson kirja herätti huomion provosoivalla otsikoinnillaan, ja siihen kirjoittaja ja kustantaja ovat varmasti tähdänneetkin. Mutta miten kasvien kohdalla määritellään älykkyys? Firenzessä kasvineurobiologian laboratoriota johtava tutkija Stefano Mancuso näkee kasvit solujensa yhteisönä: kuin yhde... Lue koko vinkki »
Kuulin allien laulavan

Minna Pyykkö: Kuulin allien laulavan

”Isälleni Tapsalle, joka opetti, että taide on totta ja luontoretkillä on hauskaa”, toteaa Minna Pyykkö Kuulin allien laulavan -kirjan kiitoksissa. Isä on ensimmäisenä kiitettyjen joukossa. Molemmat puolet – taide ja luonto – toteutuvat kirjassa erinomaisen vaikuttavasti ja kauniisti. Kirjan kirjoittaja Minna Pyykkö on luontotoimittaja ja taidemaal... Lue koko vinkki »
Suot Suomen luonnossa

Jouko Rikkinen: Suot Suomen luonnossa

Suot ovat osa suomalaista sielunmaisemaa ja tyyppimaastoa siinä missä metsätkin. Tämä kirja opettaa tunnistamaan eri suotyyppejä ja opastaa miten, mistä ja millaisia kasveja soilta voi löytää. Erilaisten soiden yhteinen piirre on paljon puhuttu turve, mutta suotyyppien määrittäminen ei ole aivan yksinkertaista. Alkuun pääsee, kun silmäilee maise... Lue koko vinkki »
Suomen luonto 2100

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100

Kirjan lähestymiskulma on hyvä, ei puhuta jostain hamasta tulevaisuudesta vaan tietystä vuodesta. Lukiessa tosin piti monta kertaa muistuttaa itseään, että nyt ei olla tässä päivässä vaan vuodessa 2100. Suomen luonto 2100 ei kuitenkaan ole dystopia vaan esittää pohdiskellen yhden skenaarion millaista silloin voisi olla. Koko ilmastonmuutoksen ym... Lue koko vinkki »

Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen: Kasvien salainen elämä

Viime vuosina on ilmestynyt paljon kirjoja liittyen eläinten älykkyyteen (ja miten olemme aliarvioineet sitä), joten oli kai odotettavissa, että ennen pitkää kasveista ilmestyy vastaava kirja. Tosin ajatus kasvien jonkinlaisesta älykkyydestä tuntuu kieltämättä hassulta, eihän kasveilla todistettavasti ole aivoja eikä keskushermostoa. Mistä siis on ... Lue koko vinkki »

Jouko Rikkinen: Metsät Suomen luonnossa

Vaikka suomalaiset kaupunkilaistuvat kiihtyvällä tahdilla, niin lähes jokaisella on jonkinlainen suhde metsään. Metsä mielletään usein vain puina, mutta ekologisessa merkityksessä siihen kuuluvat yhtä lailla kaikki elävät eliöt ja kasvualusta. Kirja kertoo eri metsätyypeistä sekä ennen kaikkea niiden kasveista ja eläimistä. Aluksi kerrotaan eri ... Lue koko vinkki »

Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit

Saisiko olla voikukanlehtiä salaattiin vai kupillinen apilateetä? Suomen luonnon lääkekasvit esittelee 50 Suomen luonnosta löytyvää lääkekasvia perusteellisesti. Kirja alkaa kasvilääkinnän historialla, joka on Suomessakin todella pitkä. Elias Lönnrot tunnetaan ennen kaikkea kansalliseepos Kalevalan kokoajana, mutta hänellä on ollut merkittävä ro... Lue koko vinkki »
Luonnon salainen verkosto

Peter Wohlleben: Luonnon salainen verkosto

Peter Wohlleben on saksalainen metsänhoitaja, luennoitsija ja kirjailija, jonka kirjat Puiden salattu elämä ja Eläinten salatut elämät ovat suosittuja Suomessakin. Luonnon salaiset verkostot jatkaa luonnon salaisuuksien penkomista. Wohlleben paljastaa luonnosta löytyviä yhteyksiä, jotka yhdistävät kasveja ja eläimiä yllättävillä tavoilla. Mit... Lue koko vinkki »
Lähiluonnon ihmeitä

Helena Rönkä: Lähiluonnon ihmeitä

Pihapiirissä ja lähiluonnossa tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Tässä pirteässä kirjassa mennään vuodenaikojen mukaan, otetaan kuukausittain pureskeltavaksi joitakin luontopähkinöitä, mieltä askarruttaneita kysymyksiä. Jokaisella kuukaudella on neljästä viiteen kysymystä, joihin annetaan vastaus. Vaikkapa, mitä tehdä takovalle tikalle, joka rummut... Lue koko vinkki »
Valloittavat lajit

Maia Raitanen ja Seppo Turunen: Valloittavat lajit : tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin

Valloittavat lajit on tietokirja, joka esittelee kasvi- ja eläinlajeja, jotka leviävät maailmalla ihmisten avulla alkuperäisiltä alueiltaan muualle. Osa on siirretty uusille alueille tarkoituksella ja osa on tahattomasti seurannut mukana, mutta sitten lajit ovat lähteneet leviämään ja syrjäyttämään muuta eliöstöä. Osa vieraslajeista ei tosin edes o... Lue koko vinkki »
Luontopiha

Riku Cajander: Luontopiha : ympäristöystävällinen piha ja puutarha

Monen unelmapihalla on kukkaloistoa, marjoja notkuvia pensaita, yrttejä ja linnunlaulua. Aivan tällaista ei Riku Cajanderin kirja takaa, mutta monimuotoisen luontopihan saa toteutettua melko helpolla. Suomessa on lähes miljoona pihaa, puutarhaa tai mökkitonttia, joten uudistettu laitos vuonna 2010 ilmestyneestä teoksesta on paikallaan. Luontopih... Lue koko vinkki »
Suomen lasten retkeilyopas

Iiris Kalliola ja Lasse J. Laine: Suomen lasten retkeilyopas

Suomea voi hyvällä syyllä sanoa retkeilyn luvatuksi maaksi, sillä retkeilijöitä ja retkikohteita on moneen lähtöön. Tämä opas pureutuu retkeilyyn kunnianhimoisen monipuolisesti. Mielestäni kyseessä ei kuitenkaan ole pelkästään lapsille suunnattu teos, vaan se sopii jokaiselle retkeilystä ja luonnosta kiinnostuneelle. Kirjassa esitellään niin lin... Lue koko vinkki »
Heinät ja sarat Suomen luonnossa

Jouko Rikkinen: Heinät ja sarat Suomen luonnossa

Kukat, puut ja pensaat ovat monelle tuttuja, mutta kuinka monta heinää tai saraa osaat nimetä lajilleen? Noin viidesosa maapallon kasvipeitteestä on pääosin heinien muodostamaa, joten tämä lajissaan ensimmäinen teos on enemmän kuin paikallaan. Kirjassa esitellään noin 280 heinämäistä kasvia. Niiden lajilleen tunnistaminen on haastava pala, mutta... Lue koko vinkki »
Metsän tarina

Mikko Pöllänen, Hannu Siitonen ja Ville Suhonen: Metsän tarina

Yleensä tehdään kirjaan pohjautuvia elokuvia, mutta Metsän tarinassa on toisin päin. Ville Suhosen ja Kim Saarniluodon ohjaama dokumenttielokuva keräsi valtavasti katsojia, ja nyt tarina on myös kovien kansien välissä. Elokuvaversiossa päähuomion veivät itse metsä ja sen asukit, kertojan jäädessä enemmän taustalle. Kirjassa teksti pääsee oikeuks... Lue koko vinkki »