Maia Raitanen ja Seppo Turunen: Valloittavat lajit : tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin

Osta kirja itsellesi

Valloittavat lajit on tietokirja, joka esittelee kasvi- ja eläinlajeja, jotka leviävät maailmalla ihmisten avulla alkuperäisiltä alueiltaan muualle. Osa on siirretty uusille alueille tarkoituksella ja osa on tahattomasti seurannut mukana, mutta sitten lajit ovat lähteneet leviämään ja syrjäyttämään muuta eliöstöä. Osa vieraslajeista ei tosin edes ole haitallisia, sillä ne eivät leviä niin aggressiivisesti, että uhkaisivat alkuperäistä luontoa.

Osa kauan sitten tulokkaina tulleista kasvi- ja eläinlajeista on sen verran tuttuja ja täällä pitkään kasvaneita, ettei niitä välttämättä tule edes ajatelleeksi vieraslajeina. Esimerkiksi kottaraiset ja valkoapilat ovat Suomessa osa täkäläistä luontoa, mutta kuitenkin ovat vieraslajeja, eivätkä ole olleet täällä aikojen alusta asti.

Oli kiinnostavaa lukea myös vähemmän tunnetuista vieraslajeista ja sellaisista, joita Suomessa ei (vielä) esiinny. Oli kiinnostavaa myös vertailla haitallisia ja harmittomia lajeja. Jotenkin olen itse aina tottunut ajatukseen, että vieraslajius tarkoittaa automaattisesti sitä, ettei lajin pitäisi antaa levitä, mutta se ei aina olekaan tarpeellista. Kirjassa on myös esitelty ajatuksia siitä, miten vieraslajeista voisi mahdollisesti hyötyä.

Tykkäsin kovasti Maia Raitasen kuvituksesta. Hän näyttää aina vaan saavan kasvit ja eläimet niin elävän ja oikean näköisiksi.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...