Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Chloé S:n sanakirja

Heidi Väätänen: Chloé S:n sanakirja

Mikä yhdistää Murmanskista muotilehtien kansiin ponnistavaa Chloé Soloveyta ja Helsingin yliopistossa kielitieteen graduseminaarissa tuskailevaa Li Ötä? Näiden parikymppisten nuorten naisten maailmojen luulisi olevan ko­vinkin irrallaan toisistaan, mutta kun sattuma johdattaa Lin huomaamaan, että Chloén isoäiti taitaakin puhua aiemmin täysin tuntem... Lue koko vinkki »
Sana sanasta

Ville Eloranta ja Lotta Jalava: Sana sanasta : Suomen kielen jäljillä

Etymologia on aivan huippukiinnostavaa. Siksi tartun innolla kaikkiin kirjoihin, jotka pureutuvat kielen rakenteisiin ja sanojen takana piileviin selityksiin ja taustoihin. Toimittaja-kielenhuoltaja Ville Elorannan ja tutkija Lotta Jalavan Sana sanasta : Suomen kielen jäljillä on tällainen teos, ja miten mielen­kiintoinen se onkaan! Kirja on täy... Lue koko vinkki »
In the Land of Invented Languages

Arika Okrent: In the Land of Invented Languages

Tässäpä triviatiedon ystäville hieman pureskeltavaa: viimeisen 900 vuoden aikana on luotu kaikkiaan noin 900 keinotekoista kieltä. Tiettävästi ensimmäinen keinotekoisen kielen luoja oli abbedissa Hildegard von Bingen, joka loi Lingua Ignotan joskus vuoden 1150 tietämillä. Mutta mihin tarpeeseen keinotekoisia kieliä on luotu ja miksi niin moni ihmin... Lue koko vinkki »
Suomen kieli ja mieli

Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli

Isänmaa. Äidinkieli. Suomalais-ugrilaisten kielten professori Janne Saarikiven tekstit herättelivät huomaamaan, miten suuria tunnemerkityksiä omaan kieleen liittyy. Minunkin kansallisidentiteettini juuret ovat historian hämyssä, kansallisuusaatteen nosteessa. Eli kuten Saarikivi kirjassaan kirjoittaa: ”Nykyiset suomalaiset ovat saksalaisten profess... Lue koko vinkki »
Kurganin varjot

Risto Isomäki: Kurganin varjot

Risto Isomäen tuorein ekojännäri rakentuu tutuista aineksista: tässäkin kirjassa on mielenkiintoista, jos melko vähän tunnettua historiaa, ja siihen seuraksi sitten järkyttävä ekokatastrofi, joka on sen verran todellinen, että herkempi lukija voi järkyttyä vakavasti. Kirjan nimen kurganit ovat muinaisia hautakumpuja, joita Venäjän aroilla on ja ... Lue koko vinkki »
Suomi-murre-suomi

Riikka Tervonen ja Mikko T. Virtanen: Suomi-murre-suomi

Mittee se tämä meinoo? Suomen kieli on takuulla yksi kaikkein kiinnostavimpia asioita maailmassa. Yksi suomen kiehtovimmista piirteistä on murteet ja niihin liittyvä paikallinen tapa- ja toimintakulttuuri. Murteet on perinteisesti jaettu Suomessa itä- ja länsimurteisiin, mutta murrealueiden rajat ovat aina olleet jonkin verran häilyviä; nykyään mur... Lue koko vinkki »

Pertti Jarla ja Maijastiina Vilenius: Minä sinulle homonyymit näytän! : Kielellinen leikittely Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvassa

Tämä gradu ei jäänyt pölyttymään kirjahyllyyn, kuten yleensä käy. Hyväksymisen jälkeen kirjoittaja laittoi sen reposteltavaksi internettiin. Syynä hän mainitsee muun muassa sen, että oli hyödyntänyt paljon netistä saatavaa materiaalia. Lisäksi monet Fingerporin ystävät olivat kiinnostuneet gradusta ja pyysivät sitä julkaistavaksi netissä. Tämän jäl... Lue koko vinkki »

Kaisa Häkkinen ja Terttu Lempiäinen: Aaloesta öljypuuhun : suomenkielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan

Kirja Aaloesta öljypuuhun : suomenkielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan yhdistää kasvi- ja kielitiedettä. Siihen on koottu tietoja vanhoista kasveista, jotka on mainittu nimeltä Mikael Agricolan teksteissä. Kyse on lähinnä Raamatun käännöksessä ja Rukouskirjassa esiintyneistä kasveista. Kuvituksena on käytetty 1500-luvulta peräisin olevia ku... Lue koko vinkki »
Suomen lintujen nimet

Jukka Hintikka: Suomen lintujen nimet

Suomen lintujen nimet on oivallinen lukupaketti, joka selvittää kaikkien Suomessa vuoden 2003 loppuun mennessä tavattujen lintulajien nimien alkuperää. Vaikka pääkohderyhmänä ovat lintuharrastajat, niin myös suomen kielestä kiinnostuneille teos on oivallinen lukupaketti. Kirja alkaa johdannolla, jossa pohditaan nimeämistä ja kielellisiä kysymyks... Lue koko vinkki »

Michael Quinion: Totta ja tarua englannin sanoista

Etymylogia eli sanojen selittäminen on vinkeä tieteenala. On aina mielenkiintoista lukea, mistä tutut sanat ja sanonnat ovat saaneet alkunsa. Michael Quinionin kirjan aiheena ovat englannin kielen sanat, mikä on sekin oikein kiehtova aihe, sillä englantia väärinymmärretään ahkerasti. Quinionkin esittelee teoksessaan runsaasti kansanetymologioita... Lue koko vinkki »