Kasvatti on pieni jalokivi, lajissaan aivan poikkeuksellinen. Erikseen on vielä mainittava kokeneen kääntäjän Kristiina Rikmanin ilmava, kaunis suomennos.
Näin kirjoitin Kirjavinkkeihin parisen vuotta sitten Claire Keeganin Kasvatti-nimisestä pienoisromaanista, joka oli minulle koostaan huolimatta suuri lukuelämys, ja nämä näkemykseni pysyvät edelleen voimassa tämän uuden kirjan kohdalla, vaikka itse teos olikin melkoisen erilainen.
”Hurjassa nosteessa olevan Claire Keeganin novellikokoelma kertoo teräviä, surullisia ja pelottavia tarinoita naisista, jotka haluavat kaiken, ja miehistä, jotka kaiken vievät”, luonnehditaan tämän uuden kirjan takaliepeessä. Kirja sisältää kolme novellia; niistä voisi sanoa, että ne iskevät vasten lukijan tajuntaa kuvatessaan kukin omanlaistaan miehen ja naisen suhdetta, mutta ehkäpä Keeganin kerronnan tyyli on liian hillittyä, lähes salavihkaista, jotta niiden yhteydessä voisi puhua iskuista. Tai sitten isku-sana on käsitettävä laveasti.
Kirjan kaikki kolme novellia käsittelevät siis peräti klassista aihetta eli miehen ja naisen suhdetta ja ehkä tarkemmin sanottuna niitä odotuksia, joita nämä osapuolet toisilleen asettavat. Voisi sanoa, että näitä novelleja yhdistää erilaisuus ja erottaa yhtäläisyys, mutta ehkä se on vain joutavaa kielileikkiä.
Novellit ovat teemoiltaan pelottavankin samanlaisia: kaikissa mies on valmiina ottamaan sen, mikä hänelle hänen oman käsityksensä mukaan kuuluu. Niminovellissa irlantilaisen Cathalin ja ranskalaissyntyisen Sabinen välinen suhde on purkautunut, mutta Cathal ei ole lakannut ajattelemasta morsiantaan. Heidän välisensä arvot ja odotukset ovat vain niin kovin erilaiset. Cathalin ja Sabinen välirikko on ulkoisesti hillitympi kuin kahdessa muussa novellissa, mutta kaikissa kolmessa tapauksessa lukija voi olla vuorenvarma siitä, ettei paluuta entiseen enää ole.
Myös tämän novellikokoelman kohdalla tekisi suuren vääryyden, jollei muistaisi kiitellä vuolassanaisesti kääntäjä Kristiina Rikmania. Onhan hän tuonut kirjan tyylikkäällä tavalla suomenkielisen lukijan ulottuville, onhan hän luonut aivan uuden taideteoksen.