Seija Aunila ja Jukka-Pekka Heiskanen: Äkkilähtöjä menneisyyteen

Äkkilähtöjä menneisyyteen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

175 välähdystä ajasta, jota ei enää ole. Lehtileike- ja valokuvakirja tavallisten ihmisten arkielämästä iloineen ja huolineen, vanhimmat yli sadan vuoden takaa. Nimenomaan tavaneläjien.

Humalassa sitä tulee pudottua vaikka kaivoon. Selvinpäin riideltyä naapurin kanssa. Jätettävä äkäinen akka ja lähdettävä nuoremman perään. Löydettävä työtä, ja kortteeri yms.

Lehti-ilmoitusten avulla voi sitten selvittää ja selviytyä monesta pulmasta ja pulasta, miksei hakea iloakin ja vaihtelua elämään.

Vuosisadassa kieli on muuttunut, mieli tuskin lainkaan. Lehteen on turvauduttava ja ilmoitettava elämän tiukimmat murheensa ja halutuimmat toiveensa, jotta taas elämä jatkuisi:

Hilpeyttä herättävä väärinkäsitys on oikaistava:

Nykyisin tämänkaltaisia ’uutisia’ ei juuri lehdissä näy. Mutta ei hätää: Näistä samoista asioista ja toilailuista saamme informaatiota kylliksemme IS:stä, IL:stä ja Seiskasta näiden julkkujen Sillanpää-, Sieppi-, Sukari-, Aitolehti– jne.-nimin. Eipähän tarvitse tavallisten kansalaisten nimiään tärvellä.

Tekstiviestit lehdissä ja sometukset ovat korvanneet entisaikojen lehti-ilmoittelun, ja mikäpä ettei: niiden kautta voi pikaistuksissaan heti lähetellä makeimmat kanssakulkijoiden panettelut intimiteettisuojan puitteissa.

Äkkilähtöjä menneisyyteen tarjoaa rattoisan tuokion, tuulahduksen ja piipahduksen inhimilliseen elämänarkeen ennen vanhaan. Valmis pöytä katettuna lehtileikkeillä. Eipähän välttämättä tarvitse itse lähteä penkomaan kätevästi tarjolla olevia sanomalehtien arkistoja eikä ilmaismuseovalokuvia.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...