Seija Aunila ja Jukka-Pekka Heiskanen: Äkkilähtöjä menneisyyteen

Äkkilähtöjä menneisyyteen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

175 välähdystä ajasta, jota ei enää ole. Lehtileike- ja valokuvakirja tavallisten ihmisten arkielämästä iloineen ja huolineen, vanhimmat yli sadan vuoden takaa. Nimenomaan tavaneläjien.

Humalassa sitä tulee pudottua vaikka kaivoon. Selvinpäin riideltyä naapurin kanssa. Jätettävä äkäinen akka ja lähdettävä nuoremman perään. Löydettävä työtä, ja kortteeri yms.

2 tavattoman suurta vanhanpuoleista vaimoihmistä haluaa kirjevaihtoon iloisten poikain kanssa. Vastaukset Vuorimiehenk. p. t. n. m. Saara ja Toimi.

Lehti-ilmoitusten avulla voi sitten selvittää ja selviytyä monesta pulmasta ja pulasta, miksei hakea iloakin ja vaihtelua elämään.

Vuosisadassa kieli on muuttunut, mieli tuskin lainkaan. Lehteen on turvauduttava ja ilmoitettava elämän tiukimmat murheensa ja halutuimmat toiveensa, jotta taas elämä jatkuisi:

Otan eron vaimostani Reetta Holopaisesta o.s. Toivanen huonon käytöksensä tähden. Samalla kehoitan viranomaisten kieltämään venemoottoriin käyttämisen. Nilsiä, Kaaraslahti, N:o 19. Taavetti Holopainen

Hilpeyttä herättävä väärinkäsitys on oikaistava:

Erehdys. Minä allekirjoittanut olen kuullut, että muka olen ollut humalassa sekä pudonnut Franssilan kaivoon Toijalassa, mutta jyrkästi kumoan sen huhun. Toijalassa, 14.11.1928. Sulo Söger.

Nykyisin tämänkaltaisia ‘uutisia’ ei juuri lehdissä näy. Mutta ei hätää: Näistä samoista asioista ja toilailuista saamme informaatiota kylliksemme IS:stä, IL:stä ja Seiskasta näiden julkkujen Sillanpää-, Sieppi-, Sukari-, Aitolehti– jne.-nimin. Eipähän tarvitse tavallisten kansalaisten nimiään tärvellä.

Tekstiviestit lehdissä ja sometukset ovat korvanneet entisaikojen lehti-ilmoittelun, ja mikäpä ettei: niiden kautta voi pikaistuksissaan heti lähetellä makeimmat kanssakulkijoiden panettelut intimiteettisuojan puitteissa.

Äkkilähtöjä menneisyyteen tarjoaa rattoisan tuokion, tuulahduksen ja piipahduksen inhimilliseen elämänarkeen ennen vanhaan. Valmis pöytä katettuna lehtileikkeillä. Eipähän välttämättä tarvitse itse lähteä penkomaan kätevästi tarjolla olevia sanomalehtien arkistoja eikä ilmaismuseovalokuvia.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 196 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...