Kim Liggett: Armonvuosi

Armonvuosi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Armonvuosi on dystooppinen kuvaus äärimmäisen patriarkaalisesta yhteiskunnasta, jossa naiset ovat miesten omaisuutta ja kaikin tavoin miesten vallan alaisina.

Päähenkilö Tierney on teinityttö, joka valmistautuu armonvuoteensa. Armonvuoden ajaksi naiset karkotetaan erämaahan, jotta he voivat vapauttaa taikavoimansa turvallisesti miehiä vaarantamatta – tiedättehän, sen taikavoiman, jolla naiset voivat houkutella naimisissa olevat miehet vaimojensa parista ja saada miehet muutenkin sekaisin (kirjan maailma on totta tosiaan oikea miesasiamiesten paratiisi, jossa naisen seksuaalisuus on jokseenkin kamalinta, mitä olla voi). Ennen armonvuotta miehet ovat valinneet tyttöjen joukosta vaimot ja ne, joita ei ole valittu, joutuvat sitten palvelijoiksi fyysisiin töihin.

Armonvuodelta palaa sitten joukko nälkiintyneitä, väsyneitä, vaurioituneita naisia – ja moni jättää kokonaan palaamatta. Mitä armonvuoden aikana tapahtuu, on salaisuus, siitä ei saa puhua. On vain kuiskauksia. Tiedetään, että tyttöjä saalistetaan, mutta vaaraa tulee myös toisten tyttöjen suunnalta. Tierneylle tilanne on hankala, koska Tierney ei ole mitenkään parhaissa mahdollisissa väleissä kylän muiden tyttöjen kanssa.

Kirja kuvaa Tierneyn armonvuoden tapahtumia. Asetelmassa on paljon varsin epäuskottavia piirteitä, mutta se onnistui silti imaisemaan mukaansa. Kim Liggett kirjoittaa vauhdikkaasti ja vetävästi. Monessa kohtaa on vahvoja kuvia, jotka voisivat toimia hyvin elokuvassa – yllätys ei ollutkaan suuri, kun lopussa kiitoksissa kiiteltiin Brownstonea ja Universalia, sinne on jo elokuvaoptiot ostettu ja elokuva on käsittääkseni tulossa.

Mikäpäs tässä. Armonvuosi oli asetelmaltaan vähän uuvuttavan överiä misogyniaa, mutta oli kiinnostavaa, miten totuus armonvuodesta pikkuhiljaa valkeni Tierneylle. Kirjan viesti siitä, miten naisten keskinäisen solidaarisuuden puute osaltaan mahdollistaa ja ylläpitää patriarkaatin toimintaa on nuortenkirjalle oikein hyvä. Kirja ei todellakaan jätä epäselväksi sitä, miten miehet voittavat, jos naiset keskittyvät vain tappelemaan keskenään.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...