Edgar Allan Poe: Arthur Gordon Pymin selonteko

Arthur Gordon Pymin selonteko

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Edgar Allan Poen ainoaksi jäänyt romaani Arthur Gordon Pymin selonteko sotkee faktan ja fiktion rajoja heti esipuheestaan alkaen. Lukijalle uskotellaan nuoren merimiehen Arthur Gordon Pymin tekevän selkoa Edgar Allan Poen avustamana suurista ja uskomattomista seikkailuistaan maailman valtamerillä. Hän joutuu ensin salamatkustajana keskelle laivakapinaa, sitten rajun myrskyn seurauksena viikkokausiksi tuuliajolle vain parin toverin kera. Haaksirikkoiset pelastaneen brittiläisen kauppalaivan kyydissä matka jatkuu kohti tuntemattomia napavesiä, joissa koetaankin mitä huikeimpia seikkailuja.

Erityisesti tässä vaiheessa Poe antaa mielikuvituksensa lentää. Tutkimaton Antarktis saa Poen (vaiko Pymin?) maalailemaan uskomattomia maailmoja eriskummallisine luonnonlakeineen ja elämänmuotoineen. Mielenkiintoista on, että teoksen julkaisuaikaan 1838 Poen sepitteet menivät ilman muuta tosiasioista ja Pymin seikkailuja pidettiin täytenä totena.

Jaana Kapari-Jatta on tehnyt jälleen ensiluokkaista työtä kääntäessään tämän moniversoisen, hienon teoksen suomeksi. Poen teksti on tarkkasilmäisesti havainnoivaa, teknistä termistöä pullollaan olevaa, mutta mitä nautittavinta proosaa. Suosittelen lämpimästi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...