Alastair Reynolds: Aurinkojen huone

Aurinkojen huone

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eeppisen mittakaavan ystäville Aurinkojen huone tarjoaa herkkua. Kirjan päähenkilöt ovat noin kuusi miljoonaa vuotta vanhoja. Purslane ja Campion kuuluvat Gentianin sukuun ja ovat toistensa klooneja. Abigail Gentianista on olemassa tuhat kloonia, jotka kiertelevät ympäri galaksia ja palaavat parinsadan tuhannen vuoden välein kokoontumaan yhteen vaihtamaan muistoja.

Purslane ja Campion — pari, vaikka sellainen on ehdottomasti kiellettyä kiertolaisten kesken — ovat myöhässä suvun 32. kokoontumisesta. Matkaan tulee erinäisiä mutkia, joiden seurauksena pariskunta on lopulta varsin pahasti myöhässä. Se on kuitenkin siunaus, sillä joku on päättänyt hävittää koko Gentianin suvun ja on siksi iskenyt raskailla aseilla sukukokoukseen. Purslane ja Campion joutuvat setvimään muiden selviytyjien kesken syytä ja tekijöitä iskulle.

Galaksi on mysteereitä täynnä ja ihmeteltävää riittää, myös lukijalle. Reynolds on taitava luomaan ihmeen tuntua ja tämäkin kirja liihottaa sen verran galaktisella tasolla, että osin se on jo melkoista fantasiaa. Tarina on yhtä kaikki kiehtova, kun Purslane ja Campion setvivät hyökkäyksen syytä — joka ilmeisesti liittyy jollain tavalla Campionin edelliseen retkeen.

Luvut alkavat aina Abigail-takaumilla, jotka kertovat Abigailin kummallisesta lapsuudesta ja erikoisesta Pikkupalatsi-pelistä, johon Abigail aikoinaan uppoutui. Näiden osioiden merkitys kokonaisuuden kannalta jäi vähän hämäräksi. Osin pohjustettiin koko kiertolaisideaa, mutta osa taas oli pohjustusta jollekin, joka jäi sitten tulematta. Tahtoo siis sanoa, että irtonaista oli.

Loppuun on saatu kohtuullisen ovela käänne ja vaikka alku on vähän hidas, Aurinkojen huone vetää kuitenkin mukaansa. Henkilöhahmotkin ovat kiinnostavia, etenkin Purslane ja Campion. Reynolds on kirjoittajana luotettava ja tämäkin teos lukemisen arvoista vauhdikasta avaruusoopperaa. Kirja ei liity Reynoldsin muihin kirjoihin (samaan maailmaan sijoittuu aikaisempi novelli Thousandth Night, mutta sekään ei orjallisesti).

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Täytyy myöntää, että minä pidin tästä! Pari kivaa koukkua ja tarina on mittava omalla tavallaan.

  2. Lapsuusosiot, joita Mikko kommentoi irrallisiksi ja pohjustukseksi jollekin sellaiselle jota ei tullut, ei mielestäni pidä lainkaan paikkansa. Nuo lapsuusiän kuvaukset muuttivat loppuratkaisun täysin toisenlaiseksi ja muutti koko tarinan viitekehyksen, joka oli todella kutkuttava ja kirjan hienoin oivallus kaikkien muiden uskomattomien hienosti kuvattujen ideoiden rinnalla. Asiallisinta kirjassa oli huikeasti kuvatut ajankokemukset ja niiden mahdollistamat todellisuuden kokemukset. Hienoa scifiä vai oliko tämä sittenkin hieno satu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...