Mark Putterford: Black Rose : Phil Lynott ja Thin Lizzyn tarina

Black Rose

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Phil Lynott kuoli vain 36-vuotiaana hedonistisen elämäntapansa loppuun kuluttamana. Ennen kuolemaansa irlantilainen muusikko toimi Thin Lizzyn johtohahmona.

Philip Lynott syntyy 20.8.1949. Hänen äitinsä on irlantilainen 18-vuotias tyttö ja isä eteläamerikkalainen tummaihoinen mies. Vanhemmat eivät ole naimisissa, ja vanhoillisessa, katolisessa ympäristössä pikku-Philipin syntymän voidaan sanoa aiheuttavan melkoista paheksuntaa. Lynottin isovanhemmat kasvattavat hänet ja monet sivulliset pitävät poikaa adoptiolapsena. Lynott kohtaa kasvaessaan jonkin verran rasismia, mutta hänestä tulee nopeasti koulussa ja kotikulmillaan suosittu poika.

Musiikista tulee osa Lynottin elämää jo nuorena, ja hän saa maistaa kuuluisuutta The Black Eagles -bändin laulajana. Todellinen suosio odottaa kuitenkin jo kulman takana ja 20.2.1970 Lynott ja hänen bänditoverinsa kertovat lehdistölle uuden yhtyeensä nimen. Thin Lizzy on syntynyt. Bändi aloittaa ahkeran levyttämisen ja kiertämisen, ja varsinkin kiertue Yhdysvalloissa tekee Lynottiin vaikutuksen.

Menestys tuo mukanaan ongelmia. Suosio kihahtaa Lynottin päähän, eikä hänen lähipiirinsäkään välty kiukuttelulta ja yleiseltä kettuilulta. Huumeiden käyttö räjähtää käsiin, ja keikkojen taso vaihtelee Lynottin kunnon ja mielialan mukaan. Gary Moore on hetken ajan Thin Lizzyn jäsen, mutta kun hänen ja Lynottin välit kärjistyvät, Moore jättää bändin. Mooren omien sanojen mukaan hän kyllästyi siihen, että Lynott pilasi jokaisen keikan. ”Minä kuittasin jossakin, että sain potkut, koska menin lavalle kitara vireessä! Se oli vitsi, mutta totuuden siemen siinäkin oli”, Moore toteaa. Hän ja Lynott ehtivät sopia välinsä ennen Lynottin kuolemaa.

Mooren lähdön jälkeen Thin Lizzyn ja Lynottin kiertue-elämä ja levytysprosessit jatkuvat yhtä uutterasti kuin aikaisemminkin. Lynott on riippuvainen paitsi huumeista myös työstä. Hän pitää sinnikkäästi yllä rocktähden rooliaan, vaikka ystävälleen hän tunnustaa olevansa kyllästynyt itseensä. Hänestä tulee isä ja aviomies, mutta perhe-elämä ei kykene hillitsemään hänen muusikon elämäänsä. Tuho on väistämätön. Luisu satunnaisesta huumeiden käyttäjästä kuolevaksi narkomaaniksi turhauttaa ja satuttaa sekä muistelijoita että lukijaa.

Putterfordin kirjassa Black Rose Phil Lynottin elämä on kuvattu sivustakatsojien silmin. Ystävät ja bänditoverit kertovat muistojaan, mutta kirjassa on vain muutama kommentti Lynottilta itseltään. Kerrontatapa pystyy antamaan Lynottista ainoastaan pinnallisen kuvan. Todellinen Phil Lynott saa levätä rauhassa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...