Pierre Christin: Brooklynistä Kosmokseen

Brooklynistä kosmokseen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Täytyy tunnustaa etten ollut aiemmin lukenut yhtä ainutta albumia Avaruusagentti Valerian Seikkailuja -sarjasta. Kuullut siitä kyllä olin varsin paljon, sillä sarjakuva nauttii kovan luokan kulttisuosiota. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1967 ja se vaikutti huomattavasti myöhempään tieteiskirjallisuuteen.

Brooklynistä Kosmokseen jatkaa albumin Pariisista Kassiopejaan tarinaa. Aikaisemmassa osassa 1980-luvun Ranskaa vainoavat selittämättömät erikoiset ilmiöt, esimerkiksi Pariisin metroon ilmestyy lohikäärme. Asiaa lähtee tutkimaan Avaruusagentti Valerian, joka huomaa asian olevan monimutkaisempi kuin miltä näyttäisi.

Samaan aikaan Valerianin pari Laureline on Kassiopejan tähdistössä tutkimassa johtolankoja, jotka saattavat liittyä ilmestyksiin. Parin välillä on telepaattinen sidos, jonka kautta he voivat viestiä toisilleen. Sidoksen myötä parin välillä vaihtuu tietoa, jota Valerian ei välttämättä haluaisikaan jakaa.

Sarjakuvassa on paljon varsin suuria vahvuuksia. Suurin näistä lienee graafinen ilme, jota tuodaan esiin ajoittain varsin tilavilla kuvilla. Sarjan graafinen ilme eroaa valtaosasta aikakauden silotellusta sci-fistä. Sen tilalla on nuhruisia alieneita, jotka ovat täynnä elämää.

Päähenkilöistä ei paljon kerrota, ja albumi keskittyy työntämään juonta eteenpäin. Silti hahmojen välillä tuntuu olevan varsin vahva kemia ja heidän välistä vuorovaikutusta olisi seurannut mielellään enemmänkin.

Tarinakokonaisuuden ongelmana on sen jakautuminen kahtia. Kun päähenkilöt ovat kaukana toisistaan, ei heitä yhdistä oikein mikään muu kuin telepaattinen yhteys. Se tekee juonesta hieman matelevan. Tämä tunne korostuu vielä siksi, että Laurelinen osuus käsitellään suureksi osaksi takautumilla. Se että henkilöhahmo kertoo jälkeenpäin jännittävistä tapahtumistaan, on yksinkertaisesti paljon tylsempää kuin seurata tapahtumia, kun ne ovat käynnissä.

Jotta Brooklynistä Kosmokseen -albumin sisällöstä saisi kiinni, on aikaisempi osa pakollista luettavaa. Kiitos tuoreen uudelleenpainoksen, se ei kuitenkaan ole kauhean vaikea tehtävä. Sekin albumi varmasti yhä löytyy paremmin varustelluista kirjakaupoista.

Brooklynistä Kosmokseen on kestänyt aikaa varsin hyvin. Yleensä monet aikakauden scifituotokset ovat auttamatta vanhentuneet, mutta tässä moista tuskin huomasi. Liekö syy sitten siinä, että sarja ei kauheasti nojaa genreensä. Yhtä kaikki Avaruusagentti Valerianin seikkailut tuntuvat ansainneen hyvän maineensa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...