Miljenko Jergović: Buick Rivera

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vinkkausvuosi on mukava aloittaa jälleen yhden maahaastekirjan parissa. Nyt matka käy oikeastaan kolmeen maahan yhtä aikaa, sillä kroaattikirjailija Miljenko Jergović rakentaa pienoismallin Bosnia-Hertsegovinan itsenäisyyssodasta keskelle lumista ja kylmää Yhdysvaltain Oregonia.

Bosnian muslimi Hasan on muuttanut jo vuosikymmentä ennen Jugoslavian hajoamista Amerikkaan. Hänellä on saksalainen vaimo ja pari biljardikaverusta, mutta hänen baseballinsa, amerikkalainen unelmansa, syynsä elää, on vuoden 1963 Buick Rivera, joka syö 22 litraa bensiiniä sadalla kilometrillä, mutta jonka hän pitää täydellisessä kunnossa myös paukkupakkasilla. Vuko puolestaan on serbi, entinen bussikuski, josta sodan aikana tuli ensin panssarivaunun kuljettaja ja sittemmin sotapakolainen, joka livahtaa Amerikkaan karkuun menneisyyttään.

Vukon ja Hasanin tiet leikkaavat sattumalta keskellä yötä, kun Vuko on juuri karannut vaimoltaan ja Hasan on matkalla noutamaan omaansa kotiin. Huomattuaan olevansa kotoisin samasta maasta he oikeastaan tahtomattaan aloittavat keskinäisen toran, joka pienistä epäluuloista ja väärinymmärryksistä sekä näennäisestä ystävällisyydestä kasvaa tilapäisen tuttavuuden sijasta verivihollisuuteen asti. Lopulta Vuko tekee Hasanille ehdotuksen koskien hänen rakasta autoaan, ja viimeistään tässä vaiheessa on selvää, että onnellista loppua tälle tarinalle ei todellakaan nähdä.

Kumpi on tarinan sankari, kumpi konna? Siihen on vaikea vastata yksikäsitteisesti, sillä kuten sodissa yleensäkin, myös tässä pienoissodassa kumpikin osapuoli syyllistyy tarpeettomiin ylilyönteihin ja provokaatioihin. Jergović ei varsinaisesti puoltansa osoita. Sen hän kuitenkin näyttää, että ihmisten ei tarvitse edes tuntea toisiaan pystyäkseen vihaamaan raivoisasti. Buick Rivera ei ole mikään kaunis eikä kepeä kertomus, mutta lukemisen arvoinen se kyllä on. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...