Iain Banks: The Business

Osta kirja itsellesi

Sana ”salaliitto” on aivan kieleni päällä, mutta ei tämä ole salaliittoromaani. The Business – vuosituhansia vanha konglomeraatti – ei yritä mitenkään peitellä olemassaoloaan. Se ei vain tee numeroa toiminnastaan. Rooman valtakunnan aikaan syntynyt yhteisö keskittyy mieluummin ajamaan jäsentensä etuja kaikessa rauhassa.

Busineksella on niin paljon rahaa ja rahan kautta valtaa, että sen menestyneimmille jäsenille kaikki, mitä ostaa voi, on suorastaan triviaalia. Kiinnostavaa hankittavaa on siis se, mitä normaalisti rahalla ei saa. Esimerkiksi äänioikeus Yhdistyneissä kansakunnissa. Kolmostason johtohenkilö Kate Telmanin ura on jo hyvässä nousukiidossa. Henkilökohtaiset suhteet ja Busineksen suurisuuntaiset haaveet luovat hänelle mahdollisuuden nousta korkeammalle, vieläkin nopeammin. Ja eikös vain liiketoiminnan uumenista paljastukin jotain kieroa, ehkä jopa salaliitto.

Kaikkialle soluttautunut, kovan läpikapitalistinen Business on kuin liikemaailman kovan luokan suoran toiminnan yksikkö. Sangen mielenkiintoinen miljöö, siis. Banksin tyyliin hulppeilla puitteilla ei hekumoida, mutta niistä otetaan kyllä kaikki irti, ja pääpaino on päähenkilön moraalisella selviytymisellä. Ensimmäisestä lukukerrasta kymmenen vuotta sitten mieleen jäi erityisesti romaanin ihmissuhdeviritys. Romanttiseksi kirjaksi tätä ei voi luonnehtia, mutta niitä samoja kieliä se vähän värisyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.