Carl Barks: Atomivakoojat

Atomivakoojat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Carl Barksin parhaat sarjat -kirjasarjan neljännen osan kattaus on mitä kutkuttavin, sillä tällä kertaa tarjolla on useita todellisia harvinaisuuksia, joita ei ole juurikaan julkaistu muualla kuin Aku Ankka -lehdessä tai Jättikirjoissa, joissa sivutaitto on rikottu. Ja tietysti Carl Barksin kootuissa.

Edellisen Marco Polon aarre -kirjan tyyliin tämäkin teos alkaa provosoinnilla. Aku Ankka ja atomivakoojat on poliittisesti kantaaottava tarina joka päättyy konnan itsemurhaan. Ei ihme ettei tätä tarinaa ole kovin usein nähty.

Monissa Barksin 1940-luvun töissä Aku saa iskun päähänsä ja hänen persoonallisuutensa muuttuu. Tarinassa Liekkimies (julkaistu aiemmin kirjassa Aku Ankan Juhlasarjat 3) hänestä kehkeytyy pyromaani, ja tässä kirjassa julkaistussa Hullu kemisti -tarinassa nimenmukaisesti tiedemies. Kyseinen tarina kuuluu niihin joidenka idean Barks hyödynsi myöhemmin uudelleen. Tämän pohjalta hän kehitteli legendaarisen ankkatarinan Aku Ankka ja akuiitti. Tässä varhaisversiossa kohkataan vielä akumiitin kanssa.

Harvinaisempaa osastoa edustavat myös Raha-allergia, Yhtä sirkusta ja Aavikon pikkuväki. Viimeksi mainitussa tarinassa idea on hieman kulunut, mutta sen viehätys piilee Barksin rakentamissa mainioissa iso–pieni- rinnastuksissa. Barks hyödynsi rinnastuksia useissa ankkatarinoissaan, ja pumppasi niistä juoneen rytmiä sekä toistuvia vitsejä.

Kokoelman tutumpaa puolta edustavat Jalokiviä etsimässä ja Turhaa tuhlausta, joka vihoviimein nähdään oikein väritettynä, kun ankkojen loistoauto täytyy vaihtaa vuorten väriin sointuvaksi.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...