Carl Barks: Carl Barksin parhaat sarjat : Yksisarvisen jäljillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksisarvisen jäljillä on loistava kattaus Carl Barksin hauskimpia kymmensivuisia ja jättikirjoista poimittuja harvinaisuuksia. Minä Roope Setä -kirjasta on napattu mukaan muiden muassa Merirosvon kulta, joka on nähty sen lisäksi ainoastaan Carl Barksin kootuissa. Käännöksiä on päivitetty ja on pelkästään mielipidekysymys ovatko ne menneet parempaan vai huonompaan suuntaan. Näkyvin muutos on legendaarisen Sihijuoman muuttuminen Puliplurpiksi tarinassa Höyhensarjan mestari.

Aarteenetsijäin yhdistyksen rantajuhla on Aku vs Hannu -tarinoiden parhaimmistoa ja Hannun yltiöpäinen tuuri esitellään mitä hersyvimmin esimerkein. Tarina on rytmiltään yksi Barksin parhaimmista. Ruutuja ei ole tukittu liialla dialogilla, eikä kirjoittajalla tunnu olevan mihinkään kiire – ruutuja melkein tuhlataan – ja silti tarina rullaa kepeästi ja sujuvasti eteenpäin, yllättäviä käänteitä unohtamatta. Disneyn studiolla järjestettiin säännöllisesti taide- ja käsikirjoituskursseja ja Barks on selvästikin ollut ahkerasti läsnä.

Kirjassa on mukana sekä Mustan padan ritari vuodelta 1951 että Teatterihullu vuodelta 1958. Barks kirjoitti joskus vanhoja tarinoitaan uusiksi ja Teatterihullu on siis muunnelma Mustan padan ritarista. Aina uusi versio ei kuitenkaan ole parempi ja tässä kirjassa niitä on helppo vertailla. Teatterihullu on hauska juttu sekin, mutta Mustan padan ritarissa tarinan elementeistä on tiristetty huumori ja toiminta viimeistä pisaraa myöten, ja lopetuskin on yllättävä.

Mukana on myös Barksin ainoa Mikki Hiiri -tarina Punaisen hatun arvoitus. Barks inhosi Mikkiä ja vuosia myöhemmin kysyttäessä hän ei edes muistanut piirtäneensä koko tarinaa. Punaisen hatun arvoitus on kuitenkin mainio osoitus Barksin kertojantaidoista. Loppuratkaisu on liki töksähtävä mutta toimii juuri sellaisenaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

2 kommenttia

  1. Mikä oli sen Barksin jutun nimi jossa myytiin purkitettua “squided binks” – tai sinnepäin – tuotetta jota ei ollut olemassakaan ja nimikään ei merkinnyt mitään ?

  2. Tuote oli “oolated squiggs” eli “karhennettu turtana” ja varsinaisesti ne esiintyivät Don Rosan jutussa Onnesta turtana (Oolated luck). Barksin juttu, jossa turtanapurkki vilahtaa taustalla on Turkey trouble, suomeksi Kalkkunankaatajat. Löytyy ainakin Aku Ankan Juhlasarjat -kirjasta numero 6 ja Aku Ankan numerosta 50/62. (Oletettavasti täältä, jos on lukuoikeus arkistoihin.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...