Carl Barks: Carl Barksin sankarit : Aku Ankka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ei kai taas uusi Carl Barksin ankkakokoelma, vaikka kootutkin on julkaistu? Barks yhä myy, ei näitä muuten julkaistaisi.

Carl Barksin sankarit -kirjan ensimmäiseen osaan on koottu ankkatarinoita vuosilta 1950-1962. Kaikki hauskat äänitehosteet ovat paikallaan alkuperäisessä muodossaan, ja alkukieliset otsikot ja vuosiluvut on lisätty sisällysluetteloon.

Kirja alkaa mielenkiintoisesti hieman vähemmän kierrätetyllä tarinalla Sankariteko. Vakoilu- ja ryöstäjäjutut olivat vielä 1950-luvulla peruskauraa, mutta nykyisin niiden julkaisua karsastetaan. Asiaa ei auta yhtään että kyseisessä tarinassa Akua ammutaan suolapanoksella takalistoon. ”Alas Ameerikka!” huutaa vakoilija. Yleensä tämän lajin juttuja nähdäänkin enää vain tällaisissa kokoelmakirjoissa.

Mutta onko juuri tässä kokoelmassa kaikkein parhaimpia ankkatarinoita? No ei, setti on aika keskinkertainen. Mikään ratkiriemukas kokoelma ei ole, mutta siinä on paljon hyvääkin. Parhain terä jää kuitenkin puuttumaan. Hauskimmasta päästä ovat tarinat Hunajainen kesä, Koirankaitsija ja Kääpiöautokilpailu, ja tietysti ylittämätön klassikko Korjauspaja.

Menikö jotain rikki? No meni, nimittäin yksi hauskimmista Barks-kommenteista ikinä. Korjauspaja -tarinassa villiintynyt pölynimuri vie Akun seinää pitkin kattoon, ja Aku käskee Iineksen irrottaa johto seinästä, minkä Iines tekeekin. Imuri sammuu, ja Aku rysähtää keskelle posliinista Ming-astiastoa. ”Menikö jotakin rikki?” Aku kysyy Aku Ankan parhaat -kokoelmassa julkaistussa tarinassa (numero 20, 1985). Tässä hän sanoo: ”Tuota… rikoinko jotakin?” Vitsistä on kadonnut tietynlainen hämmentynyt piipitys.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...