Maureen McHugh: China Mountain Zhang

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

2100-luvun maailmaa hallitsee kommunistinen Kiina. Yhdysvallat on kokenut massiivisen laman ja sosialistisen vallankumouksen. Tämä kirja kertoo päähenkilönsä, vallankumousjohtajan mukaan nimetyn China Mountain Zhangin eli Zhang Zhong Shanin elämästä. Zhang on Amerikassa syntynyt kiinalainen, ei siis parasta puhdasta kiinalaista sukua, mutta ei täysin toivoton tapaus.

Zhangin tarina on kasvukertomus, jossa nuori mies pääsee elämässään eteenpäin mielenkiintoisten mutkien kautta. Tarina etenee harppauksissa, lukujen välissä voi kulua pitkiäkin pätkiä aikaa. Kirjan rakenne on muutenkin erikoinen, sillä osan aikaa tarkastellaan aivan toisenlaisia tapauksia, muun muassa marsilaisia siirtolaisia. Nämä tarinat yhdistyvät Zhangin kertomukseen tavalla tai toisella, mutta varsinaisista limittäisistä kertomuksista ei voi puhua, vaan kyse on sivupoluista, joita tutkitaan ja jotka sitten hylätään.

Zhangin tarina voitti Lambda- ja James Tiptree Jr. -palkinnot. Lambda palkitsee kirjoja, jotka käsittelevät seksuaalivähemmistöjä, James Tiptree -palkinto taas kirjoja, jotka tuovat uusia näkökulmia sukupuolikysymyksiin. Zhang on homoseksuaali yhteiskunnassa, joka ei sellaista erityisemmin suvaitse, mutta aihetta käsitellään varsin tyylikkäästi.

Takakannen kehuihin täytyy yhtyä: China Mountain Zhangin tulevaisuus on hyvin eletyn oloinen. McHugh välttelee scifi-kliseitä, eikä sorru tavanomaisuuksiin. Ei ihme, että kirja pokkasi myös Hugo– ja Nebula-ehdokkuudet ja parhaan esikoisteoksen Locuksen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...