Maureen McHugh: China Mountain Zhang

Osta kirja itsellesi

2100-luvun maailmaa hallitsee kommunistinen Kiina. Yhdysvallat on kokenut massiivisen laman ja sosialistisen vallankumouksen. Tämä kirja kertoo päähenkilönsä, vallankumousjohtajan mukaan nimetyn China Mountain Zhangin eli Zhang Zhong Shanin elämästä. Zhang on Amerikassa syntynyt kiinalainen, ei siis parasta puhdasta kiinalaista sukua, mutta ei täysin toivoton tapaus.

Zhangin tarina on kasvukertomus, jossa nuori mies pääsee elämässään eteenpäin mielenkiintoisten mutkien kautta. Tarina etenee harppauksissa, lukujen välissä voi kulua pitkiäkin pätkiä aikaa. Kirjan rakenne on muutenkin erikoinen, sillä osan aikaa tarkastellaan aivan toisenlaisia tapauksia, muun muassa marsilaisia siirtolaisia. Nämä tarinat yhdistyvät Zhangin kertomukseen tavalla tai toisella, mutta varsinaisista limittäisistä kertomuksista ei voi puhua, vaan kyse on sivupoluista, joita tutkitaan ja jotka sitten hylätään.

Zhangin tarina voitti Lambda- ja James Tiptree Jr. -palkinnot. Lambda palkitsee kirjoja, jotka käsittelevät seksuaalivähemmistöjä, James Tiptree -palkinto taas kirjoja, jotka tuovat uusia näkökulmia sukupuolikysymyksiin. Zhang on homoseksuaali yhteiskunnassa, joka ei sellaista erityisemmin suvaitse, mutta aihetta käsitellään varsin tyylikkäästi.

Takakannen kehuihin täytyy yhtyä: China Mountain Zhangin tulevaisuus on hyvin eletyn oloinen. McHugh välttelee scifi-kliseitä, eikä sorru tavanomaisuuksiin. Ei ihme, että kirja pokkasi myös Hugo– ja Nebula-ehdokkuudet ja parhaan esikoisteoksen Locuksen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...