Juho Kuorikoski: Commodore 64 : Tasavallan tietokone

Commodore 64 : Tasavallan tietokone

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Juho Kuorikosken tuorein tietokoneiden historiaa käsittelevä teos oli nostalgiantäyteinen lukuhetki. Meille ostettiin Commodore 64 Saksasta 1980-luvun puolivälistä ja Commodore-harrastus jatkui vielä Amiga 500:n parissa ennen kuin PC-koneet veivät voiton.

En ole todellakaan yksin kokemuksineni: Commodore 64:ää myytiin Suomessa satoja tuhansia kappaleita, mikä on suhteessa väkilukuun aivan huikea määrä. Mainosmiesten liioitteluna alkanut ”Tasavallan tietokone”-slogan osoittautuikin todeksi.

Kirja perkaa Commodore 64:n historiaa maailmalla ja erityisesti Suomessa. Arvostin kovasti näkökulmia tietokoneiden maahantuonnin bisnespuoleen, se kun meni aikoinaan 1980-luvulla lapsen näkökulmasta asiaa tarkastellessa täysin ohi. Vanhat mainokset herättivät sentään muistoja, Mikko Alatalon tähdittämä Atari ST -mainos etenkin huvitti.

Lukiessa hieman tökki kirjan toisteisuus: tuntui, että samoja asioita jauhettiin aika moneen kertaan. ”Tasavallan tietokone”-sloganin merkitystä esimerkiksi kerrattiin moneen kertaan lähes samoin sanoin.

Commodore 64:n parissa kasvaneille 1980-luvun lapsille tämä on joka tapauksessa oikein mainiota ja muistoja virkistävää luettavaa, ja jos taas ei ole aikakautta elänyt, tämä ehkä avaa ovia kotimikrojen maailman ymmärtämiseen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...