Reijo Mäki: Cowboy

Cowboy

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jussi Vareksen joulusta ei tälläkään kertaa ole tulossa kummoista. Tarjolla on joko istuntaa Apteekin sarkofagien ääressä tai kotona nieleskellen valmisruokia. Tosin muualla sitten sattuu ja tapahtuu, kun eräs tunnettu stand up -koomikko ryöstetään siististi jouluisen pizzan äärellä. Ryöstö on niin perinpohjainen, että mukaan lähtee koko kassakaapin sisältö. Tapahtuma on äärimmäisen nöyryyttävä ja Cowboy Idahosta – alias Jone Lehmijoki Ihodesta – ottaa yhteyttä Varekseen asian selvittämiseksi. Vaikka Cowboy onkin itse pikkurikollinen ja tarkka maineestaan, hän ei sentään ole mikään häijy kaveri.

Samaan aikaan Ruotsista palaa kaksi kaalea, jotka perhe lähetti turvaan koston takia. Eivät ole aivan enkeleitä nämäkään miehet, vaikka toisinaan reiluja ja varsin mukaviakin. Siis toisinaan. Vares alkaa tutkia aluksi ryöstelevän joulupukin tapausta, mutta selviää kuitenkin, että mukaan on sotkeutunut muitakin. Miten voidaan tulkita se, että kolme koulukaveria, jotka kaikki ovat menestyneet julkisesti mainiosti, ovat äkkiä pahan kerran ongelmissa. Stand up -koomikon lisäksi eräs heistä on tunnettu ja menestynyt tv-kokki ja kolmas Voice of Finland -kisan voittaja. Näin menestyneillä miehillä on salaisuuksia sekä hengenvaarallisia vihollisia.

Vareksen tutkimukset alkavat tavan mukaan ensin lähipiiristä ja tuttujen tuttujen kautta. Vanhat kaverit pyörivät aina jossakin lähipiirissä ja varsinkin Kyypakkauksella on usein jopa lähes-järkeviä vinkkejä. Apteekin lisäksi kierrellään jälleen hieman Turun muissakin ravintoloissa, osa niistä ehkä julkisesti vähemmän tunnettuja. Vihjeitä ropisee sieltä ja täältä ja Vares itsekin toki huomaa yhtä ja toista. Joidenkin asioiden yhteensovittamisessa ei vain tunnu olevan mitään järkeä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää kuitenkin sen verran, että Jussikin tuntee kirjaimellisesti hirttosilmukan kurkullaan.

Vareksella on tällä kertaa vain näennäisiä naishuolia, sillä ystävyyspohjalla toimiva yhteistyö- ja avunantosopimus tarjoaa molemmille osapuolille kaikkea sitä, mitä he haluavatkin. Tutkimusten ollessa käynnissä, ei aikaa oikein riitä naistenmetsästykseen. Muuten toki sopii kumota lasillinen jos toinenkin, sillä neuvoa-antavia tarvitaan.

Nimeltään kirja seuraa kahden edellisen lännenromaanin teemaa, mutta sisältö kulkee tällä kertaa hiukan toisella tasolla kuin näissä aikaisemmissa dekkareissa. Vareksen kavereiden aina yhtä huono huumori jaksaa ilahduttaa ja Vareksen huono naisonni hieman säälittää.

Tämä on jälleen hyvin tyypillinen Vares-dekkari, joka ei tuo oikeastaan mitään uutta päähenkilön elämään. Tasaisen varmaa työtä, oikeastaan vailla jopa suurempia huippukohtia. Sanoisinko, että se vuoden pakollinen Vares – eli valitettavasti mitään uudistumista ei ole tapahtunut Vareksessa eikä edes lähipiirissä. Vareksen ystäville makupala ja turkulainen lukee tämän vaikka vain paikalliskuvauksen takia.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...