Greg Bear: Darwinin radio

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ihmiskuntaa ravistelee epidemia, joka nimetään herodesflunssaksi, koska se aiheuttaa raskaana oleville naisille keskenmenon. Naiset, jotka eivät ole olleet sukupuoliyhteydessä, eivät tautiin sairastu. Miehet toimivat vain kantajina. Kyse on erikoisesta endogeenistä retroviruksesta, jota ilmeisesti kaikki ihmiset kantavat jollain tapaa perimässään. Nyt se on aktivoitunut ja tekee jotain käsittämätöntä.

Herodesflunssaan liittyvät jotenkin myös Alpeilta luolasta löytyneet neandertalit, joilla on epätavallinen lapsi, ja epämääräiset joukkohaudat Georgiassa. Miksi iso joukko raskaana olevia naisia on murhattu julmasti ja haudattu joukkohautoihin?

Herodesflunssasta, viralliselta nimeltään SHEVA, muotoutuu merkittävä uhka ihmiskunnalle. Kirjassa seurataan, miten Yhdysvaltojen terveysviranomaiset yrittävät taistella tautia vastaan, ymmärtämättä täysin, mistä oikeastaan on edes kyse. Ja onko kyseessä edes tauti? Kaikki eivät ole samaa mieltä, vaan näkevät SHEVAssa jotain muuta.

Kiehtova teknotrilleri voitti Nebula-palkinnon vuonna 2000. Darwinin radio pursuaa geenitieteen terminologiaa ja kuulostaa erittäin vakuuttavalta, mutta onneksi maallikkokin tajuaa riittävästi siitä, mitä kirjassa tapahtuu. Kirja on kuitenkin selkeästi kovaa scifiä. Juonessa on kliseensä ja henkilöhahmot ovat vähän latteita, mutta pahin vika kirjassa on sen ahdas Yhdysvallat-keskeisyys. Kokonaisuus kuitenkin toimii.

Tarina on mielenkiintoinen spekulaatio siitä, miten ihmislajin evoluutio voi edetä yllättävällä tavalla. Tapahtumat saavat jatkoa kirjassa Darwin’s Children, jota ei tämän kirjan takakannen lupauksista huolimatta ole suomennettu.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...