Greg Bear: Darwinin radio

Darwinin radio

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ihmiskuntaa ravistelee epidemia, joka nimetään herodesflunssaksi, koska se aiheuttaa raskaana oleville naisille keskenmenon. Naiset, jotka eivät ole olleet sukupuoliyhteydessä, eivät tautiin sairastu. Miehet toimivat vain kantajina. Kyse on erikoisesta endogeenistä retroviruksesta, jota ilmeisesti kaikki ihmiset kantavat jollain tapaa perimässään. Nyt se on aktivoitunut ja tekee jotain käsittämätöntä.

Herodesflunssaan liittyvät jotenkin myös Alpeilta luolasta löytyneet neandertalit, joilla on epätavallinen lapsi, ja epämääräiset joukkohaudat Georgiassa. Miksi iso joukko raskaana olevia naisia on murhattu julmasti ja haudattu joukkohautoihin?

Herodesflunssasta, viralliselta nimeltään SHEVA, muotoutuu merkittävä uhka ihmiskunnalle. Kirjassa seurataan, miten Yhdysvaltojen terveysviranomaiset yrittävät taistella tautia vastaan, ymmärtämättä täysin, mistä oikeastaan on edes kyse. Ja onko kyseessä edes tauti? Kaikki eivät ole samaa mieltä, vaan näkevät SHEVAssa jotain muuta.

Kiehtova teknotrilleri voitti Nebula-palkinnon vuonna 2000. Darwinin radio pursuaa geenitieteen terminologiaa ja kuulostaa erittäin vakuuttavalta, mutta onneksi maallikkokin tajuaa riittävästi siitä, mitä kirjassa tapahtuu. Kirja on kuitenkin selkeästi kovaa scifiä. Juonessa on kliseensä ja henkilöhahmot ovat vähän latteita, mutta pahin vika kirjassa on sen ahdas Yhdysvallat-keskeisyys. Kokonaisuus kuitenkin toimii.

Tarina on mielenkiintoinen spekulaatio siitä, miten ihmislajin evoluutio voi edetä yllättävällä tavalla. Tapahtumat saavat jatkoa kirjassa Darwin’s Children, jota ei tämän kirjan takakannen lupauksista huolimatta ole suomennettu.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...