Anthony Doerr: Davidin uni

Osta kirja itsellesi

Anthony Doerr voitti vuonna 2015 Pulitzer-palkinnon romaanillaan Kaikki se valo jota emme näe, ja kirja saavutti lukijoiden suosiota myös Suomessa. Nyt WSOY on julkaissut myös Doerrin kymmenisen vuotta aikaisemmin ilmestyneen esikoisteoksen Davidin uni Hanna Tarkan taitavana suomennoksena.

Davidin uni on romaani vedestä, lumesta, lumihiutaleista, unista, paosta ja etsinnästä. Sen keskiössä on hydrologi David Winkler, jonka suomalaissyntyinen äiti opetti häntä rakastamaan talvea ja lumihiutaleita ja joka ensimmäisenä ja luultavasti myös ainoana ymmärsi hänen kykynsä nähdä pelottavan tarkkoja enneunia. David rakastuu naimisissa olevaan Sandyyn, saa hänet vaimokseen ja pian pariskunnalle syntyy suloinen tytär Grace. Sitten unet alkavat taas piinata Davidia: hän näkee toistuvaa painajaista siitä, miten Grace hukkuu tulvassa, eikä pysty käsittelemään pelkoaan muuten kuin pakenemalla perheensä luota. David on poissa kauan, vuosikausia, mutta tyttären kohtalo vaivaa häntä, ja lopulta hän lähtee etsimään jo aikuiseksi varttunutta Gracea.

Luin aikoinaan Kaikki se valo jota emme näe -romaanin, ja vaikka kirja oli minusta erinomaisen viehättävä ja mukaansatempaava, oli minun hieman vaikea kestää siinä olevia yliluonnollisia aineksia, koska tunnetusti olen suuri realismin ystävä. Davidin unessa tämä maaginen puoli liittyi lähinnä enneuniin ja oli jotenkin helpompi sulattaa, ja niinpä pidinkin tästä kirjasta jonkin verran enemmän. Se kuvaa lumoavasti talvea, kylmyyttä, lunta ja muita miljöitä; erityisen vaikuttava oli jakso, jossa David viettää kylmän talven alkeellisissa olosuhteissa ystävänsä tyttären, hyönteistutkija Naaliyahin, kanssa – ehkä tämä pakkasen ja kaamoksen kuvaus sopii hyvin meille suomalaisille!

400 sivusta huolimatta kirja on nopea- ja sujuvalukuinen, ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille hyvän lukuromaanin ystäville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...