Raisa Marjamäki: Ei kenenkään laituri

Ei kenenkään laituri

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ei kenenkään laituri on kirjana viehättävä esine. Se on vanhanaikaisen näköi­nen, ja syystä: runoilija Raisa Marjamäki on sen itse latonut irtokirjakkeista ja Marjamäki on painanut sen Heidelbergin kohopainokoneella Olli-Pekka Ten­nilän kanssa. Teos on tehty kokonaan ilman tietokoneita. Lopputulos on kau­nis, ainoa miinus on vain vähän liian syvälle aukeamien keskelle uppoavat lukujen merkinnät; ne menevät ohi huomaamatta.

Entäs itse runot, sitten? Ei kenenkään laituri on aika pienimuotoista runoutta, lyhyitä vähän aforismimaisia katkelmia. Sellaista latteaa aforistista viisautta näistä on kyllä turha hakea. Minä kuitenkin pidän Marjamäen oivalluksista. Vaikkapa tämä huvitti:

kevyen liikenteen ja öljytankkerien
väylät
eivät ehkä risteä missään

Ihastuttava tuo “ehkä” tuossa. Saattavathan ne jossain risteytyä! Runojen kieli on helposti lähestyttävää, mutta kuvastoltaan mielenkiintoista ja rikasta. Ko­koelmassa toistuva luostarin, laiturin ja majakan käsitteiden risteäminen ja ris­teyttäminen jaksaa myös viehättää ja miellyttää. Eikö tässäkin ole totuuden siemen:

Majakkalaitoksen tehtävänä on tarjota tilaisuus
erityisten sääntöjen alaiseen elämään irrallaan maailmasta.

Olen, totta tosiaan, Marjamäen runouden ystävä. Jokainen kokoelma tähän asti on ollut omalla tavallaan elämys. Tapa, jolla Marjamäki sisällön lisäksi tutkiskelee kirjoittamista tekniikkana ja teknologiana on johtanut mielenkiin­toisten teosten syntyyn. Tähän maailmaan kannattaa sukeltaa!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...