Selja Ahava: Eksyneen muistikirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Anna elää monessa ajassa yhtäaikaa. Hänen muistinsa on harhaileva. Aika on hajonnut käsiin ja hän tarkastele oudoksuen elämänsä pirstaleita. Saari ja meri ovat edelleen hänelle tutuin maisema ja tähän maisemaan kuului myös Antti. Antti ja saaren luonto… Miehen äkillinen kuolema ja Annan jääminen lapsettomaksi saavat hänet pois tolaltaan. Alkaa harhailu ajassa ja paikassa.

Myöhemmin Anna yrittää asettua Lontooseen ja hetken suurkaupungin vieraus antaakin tunteille tilaa. Rakkaussuhde vaikuttaa mahdolliselta, jopa riehakkaalta. Asunto viehkeän rappiomaiselta ja tyypillisen englantilaiselta. Sitten mies haluaa esitellä hänet vanhemmilleen ja Anna hämmentyy täysin sekä lipsahtaa jälleen levottomuuteen. Alkaa outo, uusi kävelykausi.

Anna pyrkii muistamaan asioita parhaansa mukaan, jotta tajuaisi, mistä hänen elämänsä koostuu. Ajoittain hän ei vain kertakaikkiaan pysty siihen. Silloin hän katoaa itseltäänkin ja pakenee. Muistamatta ehkä jälkeenpäin aikoja, kuukausia, ehkä jopa vuosia. Hän tuntuu kärsivän muistihäiriön lisäksi myös syvästä masennuksesta, joka vie ajattomiin alhoihin.

Kirja yhdistää oudon intensiivisesti konkreettisen ja taianomaisen kerronnan. Muistihäiriöisen maailma on maaginen ja muiden silmin katsottuna mahdollisesti jopa hullunkurinen. Traagiset tapahtumat ovat ehkä käynnistäneet Annan ongelmat, mutta muistin kadottaminen on hänelle aina uusiva, loputon tragedia. Hän yrittää kuitenkin kurkottaa jatkuvasti kohti omaa olemustaan ja ihmisyyttään. Hän myös tekee listoja, nimeää asioita toistuvasti, pyrkii muistamaan — vaikka väkisin. Kieli tuo konkreettiseksi myös muistoja.

Eksyneen muistikirja vaikutti ainakin minuun erittäin intensiivisesti, tämä oli pakko lukea kerralla. Vaikka kirjassa on huvittaviakin asioita, kerronta on silti lähes itkettävän koskettavaa. Anna on kuitenkin selviytyjä, tavalla tai toisella. Ajat ja paikat vaihtelevat, muisti katkeilee, mutta olennainen jää. Ihmisyys ja ihmisenä olemisen riemu ja hankaluudetkin. Hieno esikoisromaani, jossa kerronnan ja kielen aika sekä paikka vaihtelevat salamyhkäisen loogisesti Annan mielen ja muistin toimiessa vaikka nurinkurin, ajatuksissa ja teoissa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...