Lisa Taddeo: Eläin

Eläin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viime vuonna Lisa Taddeolta julkaistiin suomeksi Kolme naista, kaunokirjallisella tyylillä, mutta kuitenkin dokumentaarisesti kirjoitettu lähikuva kolmen yhdysvaltalaisnaisen seksuaalisuudesta. Nyt käsissä on Eläin, Taddeon esikoisromaani, ja naisen seksuaalisuus on edelleen vahva teema.

Kirjan pääosassa on Joan. Hänen elämänsä saa uuden käänteen heti kirjan ensimmäisessä lauseessa: “Ajoin pois New York Citystä, missä eräs mies oli ampunut itsensä edessäni”. Mies on Vic, naimisissa oleva mies ja Joanin työnantaja, jonka kanssa Joanilla oli seksisuhde. Tapauksen sattuessa Joan oli toisen miehen kanssa ravintolaillallisella.

Joan hyppää autoonsa ja ajaa Kaliforniaan. Sinne häntä vetää Alice, tuntematon nainen, josta hän tietää hyvin vähän, lähinnä nimen. Joan löytää itselleen majapaikan syrjäiseltä paikalta Topangan kanjonista, jossa naapureita on vähän, mutta he ovat sitäkin värikkäämpiä, ja alkaa lähestyä Alicea pikkuhiljaa.

Kirjaa kuvataan takakannessa “#MeToo-sukupolven Amerikan Psykoksi”. Ei Joan nyt ihan Patrick Bateman ole, mutta vahvatahtoinen nainen kylläkin, eikä mitenkään liiaksi kiltti tai yleisten moraalikäsitysten rajoittama. Hyvin nopeasti kuvataan Joan hyvin tunteettomasti varkaisilla kaupassa. Joan on tottunut tietynlaiseen elämäntapaan ja ylläpitää sitä tarvittaessa monin keinoin.

Trilleriksikin teosta kuvaillaan. Miksipä ei: salaisuuksiahan tässä riittää, alkaen jo Alicen ja Joanin yhteydestä ja siitä, kenelle Joan tarinaa kertoo. Joanin taustasta vihjaillaan, jonkinlainen vanhempiin liittyvä trauma on, ja se avautuu pikkuhiljaa tarinan edetessä.

Eläin on raikas kirja. Tällaisia miespääosia on kyllä kirjallisuudessa nähty, mutta naisia harvemmin. Joan on arvaamaton, raivokas, kurkkuaan myöten täynnä miehiä ja näiden tapaa käyttää naisia hyväkseen. Se, miten Joanin muutto Kaliforniaan ja kohtaaminen Alicen kanssa ajaa Joanin menneisyyden traumat yli laidan, on kiehtovaa.

Paikka paikoin Eläin kuitenkin menee yli. Joan on hahmona yksiulotteinen: häntä ei oikeastaan kauheasti liikuta muut seikat kuin traumat ja seksi, ja seksi on oiva tilaisuus traumatisoitua lisää. Taddeota on selvästikin ajanut shokeeraaminen itsessään. Tämä keskustelee ihan kiinnostavasti ennen tätä lukemani Raven Leilanin Kiillon kanssa ja vastikään katsomani Promising Young Woman -elokuva käsittelee myös samanlaista aihetta, mielestäni tätä romaania paremmin.

Jos raiskaukset tai muu seksuaalinen väkivalta ja keskenmenot triggeröivät, Eläin kannattaa jättää lukematta, sen verran rujoa traumapornoa Eläin paikka paikoin on.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...