Saša Stanišić: Ennen juhlaa

Ennen juhlaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pieni pohjoissaksalainen Fürstenfelden kylä valmistautuu vuoden suurimpaan juhlaan. Muuten kylä on hiljainen: huoltoasemaa ei enää ole, varsinaisen baarin sijasta juodaan Ullin autotallissa, väki vähenee, lautturikin on kuollut.

Stanišić kuvaa kyläläisiä lempeästi, huumorintajuisesti ja ystävällisesti. Näkökulma vaihtelee henkilöstä toiseen, siirtyy välillä aina keskiajalle asti; kertojanääni taitaa kuulua kylälle itselleen, eikä kenellekään yksittäiselle henkilölle.

Ennen juhlaa ei tarjoa varsinaista juonta. Yksittäiset henkilöt tekevät asioita, kuten herra Schramm, “Saksan demokraattisen tasavallan kansanarmeijan entinen everstiluutnantti, sittemmin metsänhoitaja ja nyttemmin eläkeläinen, ja koska rahat eivät riitä, pimeissä töissä Von Blankenburgin maatalouskoneilla”, joka lähtee ahdistuksissaan hakemaan tupakkaa tupakka-automaatilta ja tästä muodostuu melkoinen odysseia, mutta juonesta en silti puhuisi.

Jos siis kaipaat kirjaltasi selkeää juonta ja tarinankuljetusta, Ennen juhlaa on vain pettymys. Juonen sijasta saat mielenkiintoisen näkymän kuolevaan kylään entisessä Itä-Saksassa, tutustut paikallisiin henkilöihin ja kylän vanhoihin tarinoihin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...