Saša Stanišić: Ennen juhlaa

Ennen juhlaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pieni pohjoissaksalainen Fürstenfelden kylä valmistautuu vuoden suurimpaan juhlaan. Muuten kylä on hiljainen: huoltoasemaa ei enää ole, varsinaisen baarin sijasta juodaan Ullin autotallissa, väki vähenee, lautturikin on kuollut.

Stanišić kuvaa kyläläisiä lempeästi, huumorintajuisesti ja ystävällisesti. Näkökulma vaihtelee henkilöstä toiseen, siirtyy välillä aina keskiajalle asti; kertojanääni taitaa kuulua kylälle itselleen, eikä kenellekään yksittäiselle henkilölle.

Ennen juhlaa ei tarjoa varsinaista juonta. Yksittäiset henkilöt tekevät asioita, kuten herra Schramm, “Saksan demokraattisen tasavallan kansanarmeijan entinen everstiluutnantti, sittemmin metsänhoitaja ja nyttemmin eläkeläinen, ja koska rahat eivät riitä, pimeissä töissä Von Blankenburgin maatalouskoneilla”, joka lähtee ahdistuksissaan hakemaan tupakkaa tupakka-automaatilta ja tästä muodostuu melkoinen odysseia, mutta juonesta en silti puhuisi.

Jos siis kaipaat kirjaltasi selkeää juonta ja tarinankuljetusta, Ennen juhlaa on vain pettymys. Juonen sijasta saat mielenkiintoisen näkymän kuolevaan kylään entisessä Itä-Saksassa, tutustut paikallisiin henkilöihin ja kylän vanhoihin tarinoihin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...