Milan Kundera: Esirippu

Osta kirja itsellesi

Tsekkiläissyntyinen mutta sittemmin Ranskaan immigroitunut Milan Kundera ei ole tuottanut vain hyllymertillistä erinomaisia romaaneja vaan myös laadukasta esseistiikkaa. Vuonna 2005 ranskaksi julkaistu esseekokoelma Le Rideau on nyt suomennettu ja kantaa nimeä Esirippu. Ville Keynäs on tehnyt hyvää työtä käännöksen kanssa, koska Kunderan tyyli ja lause eivät koskaan ole olleet siitä helpoimmasta päästä. Teos on toteava, ja lukijan tehtävä on selittää ja sitoa langat yhteen.

Kirjan seitsemän esseetä ovat muunnelmia samasta teemasta, jota ne kiertävät kuin kissa kuumaa puuroa. Tuo teema on romaanitaide, sen merkitys ja historia länsimaissa. Kundera käy läpi klassikoita Don Quijotesta Anna Kareninaan ja Odysseuksesta Musilin Mies vailla menneisyyttä -teokseen. Onpa mukana muutamia, täysin kaanonin ulkopuolellekin jääneitä kirjailijoita.

Perimmäisenä tarkoituksena on selvittää, mikä on romaani, mitkä ovat sen mahdollisuudet ja toisaalta mikä merkitys sillä on ja on ollut. Antoisaa pohdintaa syntyy myös romaanin suhteesta elettyyn elämään ja reaalimaailmaan. Kirjallisten viittausten lisäksi esseet sisältävät anekdootteja Kunderan omasta elämästä ja erityisesti Tsekin lähihistoriasta. Vaikka Kunderalla on nykyään Ranskan kansalaisuus, hän ei ole unohtanut juuriaan.

Esseet sopivat yleisölle, jota kiinnostaa ”proosallis-koomillis-eepillinen kirjoittaminen”. Toisaalta
lukuisat viittaukset Euroopan historiaan ja vertaukset musiikkiin innostavat varmasti sellaistakin
lukijaa, joka ei ole perehtynyt klassikoihin tai koe omaavansa kirjallisuustietellisiä taipumuksia.
Vaikka Esirippu on mielenkiintoinen teos, en suosittele sitä iltalukemiseksi juuri ennen nukkumaan
menoa. Kirja vaatii aikaa, mutta palkitsee ja kestää useita lukukertoja. Voi käydä niinkin, että
lukijalle herää halu tarttua klassikoihin, joihin teksti yhtenään viittaa. Ainakin minulle kävi niin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...