Ursula K. Le Guin: Neljä anteeksiantoa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nimensä mukaisesti Neljä anteeksiantoa sisältää neljä tarinaa, pitkänovellia, jotka käsittelevät samoja aiheita hieman eri näkökulmista. Kaikki sijoittuvat Wereliin ja Yeowelle, kaukaisille kaksoisplaneetoille, joilla ihmiskunta on jaettu omistajiin ja omistettuihin. Kirjan tapahtumien aikoihin Yeowe, entinen Werelin orjatyövoimalla riistetty siirtomaa, on vapautunut kahleistaan ja orjuus on purkautumassa Werelilläkin.

Kirjan kantavia teemoja ovat orjuus ja vapaus, omistaminen ja oikeudenmukaisuus. Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia tarkastellaan maailmassa, jossa orjuuden lakkauttaminen ja ihmisarvo ei koske kaikkia. Entinen näkyvä jako omistajiin ja omistettuihin on poistettu, mutta näkymätön jako valtaapitäviin miehiin ja alistettuihin naisiin on yhä olemassa.

Ursula Le Guin on etevä kirjailija, kuten aina. Nämä neljä tarinaa, jotka kietoutuvat toisiinsa yhdistävien aiheiden ja henkilöiden kautta, ovat hyvin kirjoitettuja ja kiehtovia. Ensimmäinen, Petoksia (Betrayals) on kepeän pohdiskelevaa, viimeinen Erään naisen vapautuminen (A Woman’s Liberation) jo varsin raskasta luettavaa. Raskasta, mutta antoisaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...