Globalia on ihanneyhteiskunta, jossa puolikuolemattomat ihmiset elävät kaikessa rauhassa ja yltäkylläisyydessä. Mutta mitkä ovat ehdot, joilla tällainen utopia voi olla olemassa?
Jonkinlainen moderni versio Uljaasta uudesta maailmasta Globalia on, kuvatessaan hyvin nykyaikaista utopiaa ja sen suurenmoisuutta kyseenalaistavia yksilöitä. Millaisia ovat ne uhat, joilta utopia suojelee? Kirjalla on paljon yhtymäkohtia nykymaailmaan, varsinkin tietyllä kyynisyysfiltterillä luettuna.
Globalia on paikoin varsin nokkela, enimmän osan ajasta viihdyttävä ja joskus jopa ajatuksia herättävä. Suositellaan, varsinkin nuorisolle.
Rufinin tyyli oli aika jännä, johtuisikohan ranskankielisyydestä, joka kuultaisi suomennoksestakin. Välillä tuntui kuin olisin lukenut lastenkirjaa. Dystopiamainen utopia oli mielenkiintoinen.
Rufinin lainaus Alexis de Tocquevillelta oli aika herättävä: ”Sellainen sorto, joka demokraattisia kansoja uhkaa, on jotain aivan muuta kuin mikään mitä mailmassa on aikaisemmin nähty.” (Demokratia Amerikassa)
Tätä sopii nyt sitten miettiä.
Globalia on loistava teos kaikin puolin. Sen oheislukemiseksi suosittelisin Heikki Patomäen kirjaa
”Uusliberalismi Suomessa”. Globalian selkeä viestihän on,
mihin uusliberalismi voi pahimmillaan kehittyä.
Jokke Koo