Niko Jutila ja Matti Kassila: Härmän lumo ja voima : Etelä-Pohjanmaa elokuvissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

On kulunut 90 vuotta ensimmäisen pohjalaisaiheisen elokuvan, Suursalon häät, ensi-illasta. Kotimaisen elokuvan historia on ollut täynnä voimaa ja luonnonkuvausta. On ollut heinälatokohtauksia, jylhiä luonnonvoimia, kuolemaa, väkivaltaa ja aikalaiseloa kaupunkimaisemissa.

Tämä kirja esittelee keskeisimmät pohjalaiselokuvat, tekstit on kirjoittanut Niko Jutila. Armoitettu elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja professori Matti Kassila puolestaan esittelee useita merkittäviä näyttelijöitä ja on laatinut kirjan kaikenkattavan esipuheen siitä, mitä eteläpohjalaisuus perimmältään on.

Kirja on elokuvaharrastajalle varsinainen unelma upeine kuvineen sekä taustatietoineen. Tärkeimmistä elokuvista on kirjoitettu enemmänkin, kuvauksista ja näyttelijävalinnoista lähtien. Otos elokuvista on ehdottomasti ainakin itselle selkeästi tarpeen, koska en ole nähnyt ainakaan tässä aivan viimeisimpinä mainittuja produktioita.

Tätä lukiessa selkeästi huomaa, että sekä maisemassa että kansan luonteessa on tällä alueella jotain täysin sille ominaista ja poikkeavaa. Jotain, jota on ollut syytä kuvata ja tuoda esille valkokankaalla useampaankin kertaan. Pelkästään kirjaa lukiessa ja katsellessa tuntee mielessään sikäläisen mentaliteetin sekä näkee lakeuden ja latomeren.

Elokuvat on esitelty kirjassa aikajärjestyksessä, lisäksi mukana on useita näyttelijöiden esittelyjä sekä heidän filmografioitaan ja luettelo eri elokuvista. Mielenkiintoinen ja melko poikkeuksellinen elokuvakirja. Ehdoton hankinta alan harrastajalle sekä muuten kotimaisista elokuvista kiinnostuneille. Kirja sopii mielestäni erinomaisesti myös lahjaksi.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...