Henning Mankell: Haudattu

Haudattu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Haudattu on pienoisromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat Kurt Wallanderista kertovista rikosromaaneista aikaan ennen Rauhatonta miestä. Wallander on jo jäänyt eläkkeelle sekä asuu poliisityttärensä Lindan kanssa toistaiseksi yhdessä. Hän on alkanut kaipailla omaa rauhaa, vaikkei aktiivisesti olekaan etsinyt asuntoa.

Sattumalta entinen kollega ehdottaa erästä taloa, jonka hän tietää olevan myynnissä – tosin melko huonokuntoisena, mutta varmasti vapaana ja vieläpä Wallanderin lapsuuden maisemissa. Miestä alkaa kiinnostaa oman menneisyytensä valossa myös talon omistaminen seudulta ja hän lähteekin katsastamaan paikkaa. Synkkä syksy ei ehkä lisää paikan viehättävyyttä, mutta jokin saa Wallanderin lähes ostopäätöksen partaalle. Ainakin siihen asti, kunnes pihalta löytyy pystyssä törröttävä käsi, johon hän on ollut vähällä kompastua. Ironista; hän, joka on jo jäänyt eläkkeelle…

Wallander alkaa selvitellä käden kohtaloa ja kohta löytyy koko luuranko sekä myöhemmissä vaiheissa toinenkin. Rikos on kuitenkin tapahtunut tutkimusten mukaan jo kymmeniä vuosia sitten, mutta murhat on toki selvitettävä. Ei Wallander voi elää ilman tietoja, vaikka nämä jäävätkin tärkeysjärjestyksessä vähäisemmälle poliisien kirjoissa. Kun tarinaa on selvitettävä näin pitkän ajan jälkeen, onkin erittäin hankala löytää oikeita tietoja. Kuin tahallisesti Wallander ajautuu väärille jäljille…

Haudattu on hieno ja tiivis pienoisromaani, jossa Wallanderin omia synkkiä ajatuksiakin käydään läpi, myös perhesuhteista selviää jotain lisää. Liitteenä on Mankellin essee Wallanderin hahmosta ja tämän syntymisestä sekä kirjoista, joissa tämä on esiintynyt. Erittäin ilahduttavaa ja tervetullutta luettavaa kaikille Wallanderin ystäville ja harvinaisen synkkä syksyn sekä vanhenemisen kuvaus – haluaako tämän sitten nähdä myös vertauskuvana. Kuitenkin tähän mennessä viimeisin Wallanderista kertova teos, joten kannattaa toki lukea!

Haudattu ilmestyi ensimmäisen kerran Hollannissa 2004 rikosromaaniprojektiin pyydettynä niin sanottuna bonuskirjana ja myöhemmin tämä toimi myös BBC:n tekemän elokuvan käsikirjoituksen pohjana. Kirja on poikkeuksellisesti julkaistu todellakin ensimmäisen kerran hollanniksi ja vasta myöhemmin muilla kielillä.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...