Richard C. Morais: Herkullinen elämä

Osta kirja itsellesi

Hassan Haji syntyy Intiassa, Bombayssa, ennen sen muuttumista Mumbaiksi. Ensimmäinen aistimus ruuasta on mausteisen kalacurryn tuoksu, joka leijui vauvansänkyyn alakerrassa sijaitsevasta ravintolasta. Perhe joutuu kuitenkin muuttamaan Lontooseen, jossa elämä ei tarjoa parhaita puoliaan. Nuori Hassan nauttii kuljeskelusta veljensä kanssa ja hankkii ensimmäisen työpaikkansa myymällä työnnettävistä kärryistä jalebia, tahmeita intialaisia herkkupaloja.

Masentunut isä saa tarpeekseen Englannista ja suurperhe lähtee liikkeelle autoilla läpi Euroopan syöden ja tutustuen paikalliseen kulinarismiin. Lopulta sattuma korjaa satoaan ja he löytävät Lumiéren kylän, johon isä perustaa paikkakunnan ensimmäisen intialaisen ravintolan. Kohta on käynnissä täysi ruokasota vastapäisen perinteisen ranskalaisen ravintolan madame Malloryn kanssa. Sota vaatii uhrinsa ja asiat ajautuvat siihen, että madame tarjoaa Hassanille työpaikkaa tehdäkseen hänestä alan ammattilaisen. Nainen on vaistonnut Hassanin ainutlaatuisuuden.

Hassan tekee parhaansa aloittaen aivan alusta. Madamen koulutus on kovaa, mutta opettavaista ja antoisaa kaikin tavoin. Kohta hän on valmis hyvästelemään Hassanin, jolle tarjotaan upeaa työpaikkaa Pariisista, hänen on päästävä lähemmäs haute cuisinea. Hassan menestyy erinomaisesti ja edessä on muutaman vuoden päästä jokaisen kokin unelma, oman ravintolan perustaminen.

Herkullinen elämä on ylistys ruualle, sen raaka-aineille, tuoksuille sekä makumuistoille. Tässä suorastaan notkuvat ruokatorit, kauppahallit tarjoavat parastaan, ravintolan keittiön kakofonia on huumavaa ja gourmet-ruokaa valmistetaan mitä erilaisemmista aineksista. Tämä on myös perhe- ja sukutarina, ruokaromaani, jossa on toki myös vivahdus romantiikkaa. Sopiva lukuromaani jokaiselle, joka pitää ruuasta – erityisesti tämä tuntuu sopivan jo viileneviin ja sateisiin syysiltoihin kaikkine värikkäine kuvauksineen ruuasta ja ihanista tuoksuista. Tätä kirjaa ei kannata lukea  nälkäisenä!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.