Clinton Walker: Highway to Hell : Bon Scottin elämä ja kuolema

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Omana elinaikanani on ollut olemassa ainoastaan Brian Johnsonin AC/DC. AC/DC:n edellinen laulaja Bon Scott on elänyt vain levyillä ja vanhoilla videoilla. Clinton Walker valottaa kirjassaan Highway to Hell ‒ Bon Scottin elämä ja kuolema Scottin elämäntaipaletta.

Scottista voitaneen sanoa, että hän eli täysillä muusikon elämää. Walkerin kirja keskittyykin viinaan, lauluun ja naisiin. Hän ei ole erottanut näitä aiheita Scottin muusta elämästä, sillä Scottin taival kulki pitkälti yksinomaan näiden kolmen asian ympärillä. Scott oli ystävällinen, miellyttävä, juhlien ainainen keskipiste, mutta toisinaan päihteiden vaikutuksesta häneen ilmestyi jotain synkkää. Scottin ystävät kertovat, ettei kukaan tuntenut todellista Bon Scottia, ei edes Scott itse. Viimein viina vei Scottin lopullisesti.

Ennen kuin Bon Scottista tuli AC/DC:n laulaja, hän ehti kokeilla onneaan muun muassa Fraternity– ja The Valentines -yhtyeissä. Näissä bändeissä toimiessaan hän sai esimakua siitä, millaista olisi olla menestynyt muusikko. Murheellista kyllä, AC/DC oli juuri astumaisillaan supermenestykseen, kun Scott menehtyi.

Walkerin antama kuva Bon Scottista on hyvin surullinen, mikä on jyrkässä ristiriidassa Scottin sanoituksien kanssa. Yksipuolinen Walker ei kuitenkaan ole, eikä ollut Scottkaan. Scott nautti esiintymisestä, mutta sen jälkeinen yksinäisyys ja eristyneisyys kalvoivat häntä. Hän toivoi saavansa elämäänsä sisältöä, kodin ja kenties perheen. Hän haaveili soololevyn tekemisestä, jolloin hänellä olisi ollut mahdollisuus tehdä sanoituksistaan monipuolisempia. Youngien klaani suunnitteli välillä hänen erottamistaan AC/DC:stä, ja samat puheet seurasivat myös Scottin seuraajaa Brian Johnsonia. Youngin veljeksiä (tämäkään) kirja ei kuvaa kovin miellyttäviksi. Scottin yltyvä alkoholinkäyttö jätettiin huomiotta kaikkien toimesta, kunhan Scott vain nousi lavalle ja hoiti hommansa. Youngit keskittyivät mieluummin riitelyyn ja omaan klaaniinsa.

Scottin kuoleman synnyttämät hölmöt salaliittoteoriat Walker kumoaa. Scott sammui ja kuoli, eikä asiassa ole mitään jännittävää tai mystistä. Kuolemaa seuranneet toimet kuitenkin jättävät suuhun pahan maun: ilmeisesti AC/DC:n manageriporras kolusi Scottin asunnon heti tämän kuoltua ja vei mukanaan muun muassa Scottin muistiinpanovihot, joihin tämä oli kirjoittanut laulun sanoja valmiiksi.

Scott kuoli 33-vuotiaana tukehtumalla omaan oksennukseensa. Scottin elämäntavalla hänen kuolemansa oli valitettavan väistämätön. Ennen kohtalokasta sammumistaan hän oli jo ollut kuolla moottoripyöräonnettomuudessa, ja huumekokeilukin oli johtanut yliannostukseen. Vaikka Scott ottikin elämässään riskejä, hänen kuolemansa on muiden vastaavien kohtaloiden – Jim Morrisonin, Janis Joplinin, John Bonhamin, Amy Winehousen ja Whitney Houstonin ‒ tavoin täysin tarpeeton.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...