Mirjam Lohi: Hissimusiikkia

Osta kirja itsellesi

Omaperäinen ja erilainen romaani, josta voi olla vaikea saada otetta. Tarina on jaettu kahteentoista osaan, raitaan, jotka kertovat aina yhden ihmisen kohtalon. Kysymys on kahden suvun jäsenistä, joiden kohtalot ja elämä saattavat jotenkin risteytyä joskus tai olla lyhyesti kosketuksissa toisiinsa. Toisinaan ehkä enemmänkin. Tai sitten ei, ei ehkä kuitenkaan.

Jokainen kappale toimii myös omana itsenään, yksittäisenä novellina. Jokaisella on jokin unelma, jota he etsivät koko tarmollaan ja olemuksellaan. On vanhempien luokse asumaan jäänyt Leena Katariina, akateemisten työttömien kurssilla päsmäröivä Sakari, koulukaveriaan pomottava Emil, pomoa mielistelevä Into, isyyteen tykästynyt Pietari ja naistenmies Pate. Kaikilla on jotakin mielessä ja tekeillä. Mutta mitä heille lopulta jää? Yksinäisyys… ja ikävä jotakin.

Kirjoittajan kieli on mielenkiintoista ja perässä on joskus vaikea pysyä. Itselläni tämä vaati toisenkin lukukerran, ihan vain varmuuden vuoksi. Kieli on tiivistä ja merkityksiä täynnä, vaikka niitä joskus saa hakea. Välillä tuntee lukevansa osaa proosarunosta. Aina läsnä oleva kertoja hallitsee tätä kokonaisuutta, säveltäen henkilöiden elämälle taustamusiikin. Hissimusiikkia. Kertojalla on myös mainioita lainauksia ja sivuhuomautuksia, joista ainakin itse pidin.

Kirjasta ei välttämättä saa heti otetta, mutta sen tapahduttua kirja vie mukanaan. Erilainen romaani, jossa on sopivasti haastetta helppouteen tottuneelle lukijalle. Nyt saa ja on lupa kerrankin itse tulkita ja miettiä, mitä kirjoittaja on täsmälleen tarkoittanut. Vai voiko täsmälleen edes sanoa mitään tästä teoksesta? Lisäksi kirja on fyysisestikin muodoltaan erilainen ja miellyttävä käsitellä.

Suosittelen uudesta kotimaisesta proosasta kiinnostuneille, kielen erilaisesta käytöstä pitäville sekä tietysti jokaiselle, joka haluaa tietää lisää tästä lopulta oikein mainiosta opuksesta!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...