Michael Kerrigan: Hitler : Tie diktaattoriksi

Hitler : Tie diktaattoriksi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuin kuva-albumia, 180 isokokoista kuvaa ja piirrosta, selailisi kun tutustuu skottikolumnisti Kerriganin kirjaan ihmiskunnan suurimmasta hirviöstä, kirjaan jonka alkuperäisnimi on Hitler : The Man and the Monster.

Kovasta lapsuudesta ja taiteilevasta nuorukaisiästä Itävallassa päädytään Berliinin kuoleman bunkkeriin Eva Braunin kanssa. 56 vuotta monimuotoista ihmiselämää syntymävuodesta 1889 itsemurhavuoteen 1945. Onneksi lapsuudessa ja nuoruudessa pysytään kauan, mikä tekee kirjasta mielenkiintoisen, sillä nuo ajat ovat vähemmän esillä olleet. Noilla vaiheilla voi olla suuri vaikutus Hitlerin julmuuteen.

Tai sitten kupalla, jota mies sairasti – tai sitten ei sairastanut. Tai homoudella, jonka tuomitsi ja itse oli – tai ei ollut. Tai nuoruuden kodittomuudella Wienissä, jolloin kolmen vuoden ajan joutui turvautumaan silloin tällöin soppajonoihin. Päivittäisellä lääkemäärällä: 74–90 eri lääkettä. Siihen lisäksi tarpeen vaatiessa kokaiini-, heroiini- ja amfetamiinipistoksia.

“Ilmeisesti hän sai kivuliaita vatsakramppeja – ja joidenkin historioitsijoiden mukaan kärsi vakavista ilmavaivoista.”

Oli miten oli, on mielenkiintoista tutustua Hitlerin lapsuuteen, kouluikään ja taiteilijaelämään, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Maalauksethan ovat ihan katsomisen arvoisia!

Isä Alois, tullivirkailija, oli ankara, äiti Klara oli isän kolmas vaimo. He olivat epämääräistä sukua keskenään. Lapset Gustav, Otto ja Ida kuolivat, kunnes henkiin jäi Adolf. Sitten seuraava lapsi Edmund menehtyi, mutta eloon jäi sisko Paula (1896–1960). Koulunkäynti ei sujunut kovin kummoisesti, poika tuplasi muutaman luokan. Koulukuvissa tuijottaa jo itsevarma, hallitseva hahmo.

Pojan vakaana päämääränä oli päästä opiskelijaksi Itävallan kulttuurilinnakkeeseen, Wienin kuvataideakatemiaan. Kahdesti hän sinne pyrki eikä voinut käsittää palautetta, jonka myöhemmin pyysi rehtorilta: piirtämisen ja maalaamisen puutteet päivänselvät, mahdollisesti potentiaalia arkkitehdiksi.

Oli siirryttävä muihin hommiin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen korpraali Hitler komennettiin tiedustelupalvelun vakoojana soluttautumaan Saksan työväen puolueeseen (DAP), josta tulikin Hitlerin koti ja puolueen uudeksi nimeksi muotoutui Saksan sosialistinen työväenpuolue, NSDAP. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei.

Lopun tiedämme. Mutta koska kirja on tässä vaiheessa jo puolessa välissä, on selvää, että sodan vaiheet jäävät tarkemmin selvittämättä, natsijohtajien suhteet Hitleriin sen sijaan tulevat selviksi.

Voi olla että asiantuntijat eivät tätä kirjaa lue eivätkä tarvitse, mutta lukevalle yleisölle tämän kirjan kautta Hitler-myytti avautuu, sen minkä nyt voi. Kuvat kiehtovat ja ikään kuin pakottavat lukemaan myös selventävän ja selkeän tekstin.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...