Karin Bojs: Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia

Osta kirja itsellesi

Dna-tutkimukset ovat tuoneet ihmiskunnan historiallisten liikkeiden tutkimukseen uusia tuulia. Monia perinteisen arkeologian käsityksiä esimerkiksi maatalouden kehityksestä on pistetty uusiksi dna-todisteiden valossa.

Kokenut ruotsalainen tiedetoimittaja Karin Bojs on lähtenyt selvittämään omia sukujuuriaan dna-tutkimuksen keinoin ja johdattaa siinä sivussa lukijan eurooppalaisten ihmisten historiaan.

Dna-tutkimus antaa aivan uudenlaisia keinoja tutkia ihmiskunnan varhaisia vaiheita. Bojs esittelee tutkimusta ja sen tuloksia taitavasti, omakohtaisesti mutta samalla yleisesti. Millaisia olivat Eurooppaan ensimmäisenä saapuneet metsästäjät, kuka toi maanviljelyksen Eurooppaan, miten arojen paimentolaiset sekoittivat osaltaan tilannetta?

Kiehtova kirja. Ihmisten lisäksi Bojs sivuaa eläimiä, kuten koiria, kissoja ja hevosia, joiden dna:ta on myös tutkittu. Yllättävä tieto oli, että hevosten dna:ta tutkittaessa on löytynyt lukuisia kromosomilinjoja, eli villitammoja on kesytetty moneen otteeseen, mutta Y-linjoja on löytynyt vain yksi, eli kaikki tutkitut kesytetyt hevoset ovat yhden orin jälkeläisiä.

Bojs kuvaa paitsi tutkimusta, myös tutkijoita ja näiden välisiä konflikteja. Tässäkin aiheessa tiedemaailma on kaikkea muuta kuin yksimielinen ja sinänsä ilmeisiltäkin vaikuttavia tuloksia vastustetaan joko jääräpäisyydestä tai erilaisista poliittisista syistä.

Homo europaeus on myös matkakirja: Bojs vierailee monissa mielenkiintoisissa paikoissa ja kirjan lähdeluetteloon on jemmattu matkavinkkejä, mikäli haluat itse käydä katselemassa museoissa Euroopan varhaishistorian hienoimpia näyttelyesineitä ja muinaismuistoja.

Hieno kirja, Homo europaeus on niitä kirjoja, joita on helppo suositella aivan kaikille, jotka ovat ylipäätään kiinnostuneita asioista.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Täältä joutuu lähes aina siirtymään kirjaston sivuille kirjanhakuun. Niin kuin lukulistani ei olisi tarpeeksi pitkä muutenkin. Kuulostaa kyllä kiinnostavalta kirjalta.

  2. Nämäkin kirjan tiedot ovat ko vanhentuneita. 2017 on saatu selville R ja N -linjojen uudet tuloreitit ja ajoitukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...