Rutger Bregman: Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman

Ilmaista rahaa kaikille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Otsikko on raflaava, mutta eipä kirjan sisältökään paljon siitä jää. Alankomaalainen Rutger Bregman argumentoi laajan perustulon, 15-tuntisen työviikon ja rajojen avaamisen puolesta.

Olen aivan varma, että jo tuo yksi lause saa monilla verenpaineen kohoamaan. Tämän kirjan lukeminen voi johtaa monenlaisiin reaktioihin. Jotkut se saa innostumaan, toiset raivon valtaan, kolmannet keksimään syitä, miksi näitä sinänsä ihan hyviä ideoita ei voi kyllä toteuttaa ainakaan nyt ja näissä oloissa.

Eikä siinä mitään – ei Bregman usko, että nämä uudistukset hetkessä toteutuvat. Mutta jotain vastustamatonta näissä kuitenkin on. Näyttö esimerkiksi sen puolesta, että köyhyyttä vastaan on kaikista tehokkainta taistella antamalla rahaa, on aina vain vahvempaa. Perinteistä kehitysapua ja sen tehottomuutta vastaan löytyy jatkuvasti enemmän todisteita.

Työviikon lyhentäminen puolestaan tasoittaisi eroja ylityöllistettyjen ja työttömien välillä. Väitän, että useimmissa tietotöissä valmiiksi saadun työn määrä ei olennaisesti romahtaisi, jos siirryttäisiin kahdeksan tunnin päivistä vaikkapa kuuteen tuntiin.

Rajojen avaaminen kuulostaa kieltämättä hurjalta, mutta toisaalta – ei tämä ensimmäinen kerta ole, kun tämänsuuntaista argumentaatiota kuulen, ja veikkaan että avoimempi suhtautuminen maahanmuuttoon voisi piristää hiipuvaa maaseutua kummasti.

Oli tästä kaikesta mitä mieltä tahansa, Bregman kirjoittaa eloisasti ja innokkaasti. Vaikka olisi eri mieltä jostain, jotain voi silti tarttua – ja se tässä tärkeintä on. Nämä ovat Bregmanin mielestä ideoita, joiden aika on koittanut. Minäkin näkisin näistä osan mielelläni käytännössä ja joka tapauksessa iloitsen siitä, kun voi lukea jotain, missä esitetään rohkeasti tällaisia isoja ajatuksia ja ollaan häpeilemättömän positiivisia tulevaisuuden suhteen.

Lue ja tule ravistelluksi!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 968 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...