Tuomas Kyrö: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Osta kirja itsellesi

Tuomas Kyrö sai vähän sattumalta täysosuman suomalaisten kirjamakuun. Satunnaisena radion tilaustyönä alkunsa saanut Mielensäpahoittaja on kasvanut kirjasarjaksi ja nyt alkuperäisestä pakinamuodosta on päästy jo juonelliseen romaaniin.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja kertoo vanhan miehen onnenhetkistä. Mielensäpahoittaja nikkaroi ruumisarkkuja. Yhden vuodeosastolla makaavalle Emännälle, toisen itselleen. Emännälle vähän sorjempi malli, itselle kulmikkaampi. Naapurista järjestyy siisti ja mukava puku viimeiselle matkalle, ja samalla sovinto Kolehmaisen kanssa. Testamentin kirjoittamiseen liittyy kuitenkin pieniä teknisiä hankaluuksia, joista saadaan jo vähän seikkailuakin aikaiseksi.

Mielensäpahoittaja joutuu yllättäviin kohtaamisiin nuoremman sukupolven kanssa ja tapaa muun muassa sivistyneen lättähatun – niin, sellaisiakin on. Moderni tekniikkakin tulee tutuksi sylitelevision eli tablettitietokoneen muodossa. Moneen se vanhakin mies taipuu ja sopeutuu, kun on pakko.

Pääsee se Poikakin lopulta yllättymään vanhasta isästään, aika laillakin. Kirjan loppu on liikuttava, vähän pukkasi jopa kyyneltäkin silmäkulmaan. Kyllä se Kyrö vaan osaa sanansa asetella ja piirtää tarkasti koskettavia tarinoita henkilöhahmoistaan. Mielensäpahoittajakin on kasvanut humoristisesta pakinahahmosta täysiveriksi romaanihenkilöksi. Hienoa työtä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Aivan hellyttävä osa Mielensapahoittaja-sarjaa. Eikä kyllästy ei millään. Seuraavaa vaan odottaa. Että miten elämä jatkuu tapletin kanssa 😀
    Ja pystyy niin hyvin kirjaa lukiessaankin kuvittelemaan Mielensäpahoittajaksi Antti Litjan. Paras valinta.
    Kyrö on hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.