Olli Löytty: Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle

Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kummallista kiukkua ja teilaamista näemmä aiheuttanut tämä lempeän kirjallisuustohtorin Olli Löytyn (s. 1966, Namibia) esseepamfletti Hesarin yleisönosastossa, vaikka Löytty vain aavistelee, miten kotimaisen kirjallisuuden kielen on käymässä.

Se näet on laajenemassa pelkästä suomen-, ruotsin- ja saamenkielisestä tekstistä tulevaisuudessa monikieliseksi kirjallisuudeksi. Nyt jo arabia kuuluu suomalaisen kirjallisuuden kielivalikoimaan: Löytty ottaa malliksi maailmalla palkitun Irakissa syntyneen suomalaisen Hassan Blasimin, jonka asuinmaa ja kirjoituskieli eivät käy yhteen.

Kirjallisuuden kaanon, perus-/pohjakirjallisuus, tulee muuttumaan perusteellisesti, hyvää jos nykyisistä kirjoista edes Linnan Tuntematon sotilas pääsee muistettavien joukkoon.

Jotenkin minua viehätti Löytyn esitystapa, joka ei ole tyrkyttävä, määräävää, itsekkään tietävän tammismainen (se aurinkokuningas), vaan enemmänkin josko näin -tyylinen. Löytty painii jaakopinpainiaan pitkin kirjaa. Heti alussa ei pahemmin nokka nouse ylpeyteen omasta kirjallisuudentutkija-tittelistä:

“Myönnän, että nykypäivänä ammattini ei kuulosta niin sanotusti voittajan valinnalta. — Niin tosiaan, miksi ihmeessä joku omistaisi työpäivänsä sille, että kirjoittaa huomioitaan kaunokirjallisuudesta?”

Vaikkakin etuoikeutettu asema suomalaisessa yhteiskunnassa antaa monenlaista hyvää, kuten ymmärrystä tulkita vierauden kuvauksia; tosin näkökulman vinous ei välttämättä tuossa ylemmässä asemassa ole poissuljettu. Siinä toinen jaakopinpainimatsi. Monta muutakin itsetarkkailua Löytty käy kirjan myötä.

Teksti on luettavaa ja ymmärrettävää, vaikkei kirjallisuuspiirin kermaan kuuluisikaan; turhaan itsekin pelkäsin kirjaan paneutua. Jopa viihdyin, mikä on synti näin vakavissa asianhaaroissa.

Lukuohjeeksi voisin antaa: aloittakaa kirja sen Suomi100-epilogista, jossa Löytty luennoi Suomen satavuotisitsenäisyyspäivänä Uppsalassa, UP!, Upsalassa afrikkalaisille Suomen kirjallisuudesta Afrikan vinkkelistä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Kyllä minäkin ihmettelin sitä paheksumista ja pahansuopuutta, mitä Hesarissa tähän kirjaan kohdistui. Löytyllä täytyy olla näkökulmaa, onhan hän katsellut Suomea Afrikasta käsin ja tutkinut myös afrikkalaista kirjallisuutta.
    Kiitos kun muistutit, aion lukea tämän kirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...