Marc Spitz: Jagger

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä tuntuu jo alusta alkaen hivenen poikkeavalta elämäkerralta – ei sensaation vivahdusta, ei kovin runsaasti kuvamateriaalia eikä mitään glamouria tai hehkutusta.

Tämä kirja kertoo miehestä nimeltä Mick Jagger. Nuoruusvuodet keskiluokan asuma-alueella, pyrkimykset parempaan. The Rolling Stonesin syntyminen ja ensiesiintyminen, levytykset sekä yhtyeen pitkä taival. Paljon analysoidaan myös kappaleita sekä niiden nyansseja ja saattamista valmiiksi. Yhtyeen ihmissuhteita, kiertueita sekä muuta siihen liittyvää käydään myös läpi, tärkeimpänä ehkä se, kumpi on kuningas: Mick Jagger vai Keith Richards?

Pääosa on kuitenkin Jaggerilla. Millainen Mick Jagger todella on? Häntä on sanottu laskemoivaksi, kylmäksi ihmiseksi, joka ei välitä kenestäkään. Hän on kuitenkin osoittanut lahjakkuutensa paitsi laulusolistina ja lauluntekijänä, myös näyttelijänä, elokuvaohjaajana ja liikemiehenä. Mitä hän oikein etsii? Sosiaalista hyväksyntää? Lisää rahaa? Vaiko lisää rakkautta? Turvaa maailmalta?

Marc Spitz pyrkii antamaan tähän vastauksen kirjallaan, johon hän on haastetellut niin ystäviä kuin vihamiehiäkin, entisiä naissuhteita ja nykyisiä kavereita. Kaikkia, jotka ovat olleet tekemisissä henkilön – ei siis ilmiön – kanssa. Elämäkerta tuntuu pyrkivän pysyttelemään totuudessa ja siksi se onkin hieman poikkeuksellinen. Ei suuria skandaaleja, ei myöskään selittelyä. Tekijä on yrittänyt selvittää kaikkea tapahtunutta usemmasta eri lähteestä ja kirja onkin hyvin uskottava ja rehellisen oloinen. Ehkä jopa siinä määrin, että välillä se sortuu hieman liikaa pedanttiseen asiallisuuteen ja vakuuttelun puolelle. Tämä on ehkä enemmänkin analyysi kuin elämäkerta. Kirjan voi nähdä myös selkeäksi vastaiskuksi viime vuonna ilmestyneelle Keith Richardsin elämäkerralle, jossa Jaggeria armotta pilkattiin ja ivattiin.

Kuitenkin Mick Jagger on ehdottomasti tämän kirjan arvoinen. Tekijältä tämä puolestaan on mukavan poikkeava elämäkerta, joten itse suosittelen tätä kaikille rock-musiikista, Rolling Stonesista, elämäkerroista sekä yleensäkin rockin ympärillä pyörivästä bisneksestä, hyväksikäytöstä sekä tietysti fanikulttuuristakin kiinnostuneille. Hyvä elämäkerta miehestä, josta kaikilla on taatusti oma mielipiteensä. Tässä on lähes paljaana, ehkä, se oikea ja aito Mick Jagger!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...