Tommy Wieringa: Joe Speedboat

Osta kirja itsellesi

Joe Speedboat tarkkailee pienen hollantilaisen kylän elämää pyörätuolissa istuvan Fransjen näkökulmasta. Fransje joutuu pyörätuoliinsa onnettomuuden seurauksena koululaisena ja päätyy siten ulkopuolisen tarkkailijan asemaan – Fransje ei pysty puhumaan ja hänen liikkumiskykynsäkin on rajallista. Fransje katselee ja kirjoittaa näkemänsä muistiin.

Fransjen heräillessä koomastaan hän kuuli, kuinka hänen sänkynsä ympärillä puhuttiin Lomarkin pikkukaupungin tuoreimmasta tapauksesta, pojasta, jonka nimi on Joe Speedboat. Joe Speedboat saapui perheineen Lomarkiin vauhdikkaasti: perheen muuttoauto täräytti Maandagien talon seinästä sisään. Joen isä kuoli tässä onnettomuudessa.

Joe on sähköä ja energiaa Lomarkin pojille ja Fransjekin ystävystyy Joen kanssa. Joe järkyttää pienen paikkakunnan tasapainoa. Viimeiseksi tulijaksi Joe ei jää, ja monet kirjan henkilöistä ovatkin Lomarkiin muualta saapuvia muukalaisia. Kirjan vahvoihin teemoihin kuuluukin ehdottomasti ulkopuolisuus: toisaalta Lomarkiin muualta muuttavat ulkopuoliset, toisaalta terveitä sivummalta tarkkaileva Fransje.

Fransje seuraa tapahtumia kouluajoista läpi loppukokeiden ja katselee, kuinka muut hajautuvat Lomarkista maailmalle – ja palaavat takaisin, joko hetkittäin tai pysyvästi. Pääsee Fransjekin näkemään maailmaa. Kirja on paikoin melkoista menoa, välillä rauhallisempaa tuumailua, hyvää (ja huonompaa) huumoria unohtamatta. Joen tarina, Fransjen silmin, on kaikessa rikkaudessaan kiehtovaa luettavaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...