Robert Hilburn: Johnny Cash

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lopultakin saimme sen luettavaksi: runsaan, seikkaperäisen ja asiantuntevan elämäkerran kantrimusiikin legendasta, Johnny Cashista. Mitenkään vähättelemättä, pari aikaisempaa suomennettua kirjasta ovat olleet hyvin pintapuolisia ja vain tiettyihin asioihin keskittyviä.

Lähes 800-sivuinen teos käy läpi Cashin elämää jo syntymästä lähtien. Tekijä esittelee muusikon varhaisvaiheet aina armeijapalvelukseen sekä ensimmäiseen avioliittoon unohtamatta hänen alkavaa uraansa kantrimuusikkona Sun-yhtiön leivissä. Samaan aikaan yhtiön listoilla olivat esimerkiksi Elvis Presley ja Carl Perkins. Yllättäen kaikkien kolmen levyt kiipesivät myös myyntilistojen kärkeen ja Johnny Cash sai maistaa menestystä ensimmäisen kerran.

Menetyksiä, surua ja ahdinkoa hän oli jo ehtinytkin kokea. Veli kuoli varhain, perheellä oli lama-aikaan taloudellisia vaikeuksia, eikä Cashin pitkä palvelusaika Saksassa suosinut nuorta rakkautta. Näkemänsä ja kokemansa perusteella, varmasti myös luonteensa puolesta, Johnny Cashilla riitti ymmärrystä köyhille, vangeille, riistetyille ja hylkiöille – usein hän saattoi antaa jopa suoraan rahallista apuakin tuntemattomalle ahdingossa olevalle. Tämä piirre säilyi hänessä aina kuolemaansa saakka; musiikkimaailmahan on lähes julistanut hänet kaikkien syntisten suojeluspyhimykseksi.

Cashin tuotanto on harvinaisen laajaa ja se esitellään kirjassa erittäin hyvin, samoin tämän vaikutus rock’n rollin. Eri kappaleiden taustoitus on mielenkiintoista, samoin se, miten monenlaisten muusikoiden kanssa hän teki lopulta yhteistyötä. Hänen tuttaviinsa ja molemminpuolisiin ihailijoihinsa kuuluivat muun muassa Bob Dylan ja Bono, joiden tuotantoa hän myös esitti. Musiikista riippumatta miehen elämä oli ristiriitaista ja värikästä; hän joutui kahnauksiin poliisin kanssa, oli pitkään lääkeriippuvainen ja sortui vielä uudelleen myöhemmin, hän juoksi naisissa ja eli välillä henkilökohtaisessa helvetissä. Silti hän oli aina asettumassa pienen, sorretun ihmisen puolelle.

Cashin erottua ensimmäisestä vaimostaan Vivianista ja mentyään lopulta naimisiin June Carterin kanssa, hän todennäköisesti teki eräät tunnetuimmista levytyksistään. Avioliitto ei aina ollut riidaton, mutta kuitenkin vakaa ja kun laulaja itse lopullisesti tunnusti uskonsa ja teki myös paljon hengellistä työtä, elämä alkoi ehkä sujua hieman rauhallisemmin. Mutta vain hieman, sillä Cashilla oli aina mielessä jotakin uutta. Sairaudet pyrkivät lannistamaan miehen, mutta selvittyään sydänleikkauksesta sekä myöhemmin kovien kipujen kourissakin hän teki ehkä vaikuttavimmat levytyksensä “Hurt” ja “The Man Comes Around”.

Kirja on paras ja yksityiskohtaisin Cashista julkaistu elämäkerta, joka tuo samalla esiin miehen uskomattoman monipuolisen lahjakkuuden sekä valtavan työn vuosikymmenien aikana. Unohtamatta hänen vaikutustaan koko kantri- ja rock-musiikkiin sekä vakaata uskoaan, josta hän ei kuitenkaan pateettisesti koskaan saarnannut. Siksi tiedämmekin, miksi “Man in Black” on kappale, jota jaksaa kuunnella vaikka päivittäin! Elämäkerraksi kirja oli niin kiintoisa, ettei sitä malttanut jättää kesken.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...