Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joulupukin jalanjäljillä on tietokirja, joka paneutuu jouluisiin ilmiöihin. Aiheina ovat esimerkiksi porot, tontut, lahjat, jouluposti, joululaulut, ruoka ja monet muut. Jouluaiheisia kirjoja löytyy kyllä aika paljon, muttei kuitenkaan paljoa faktapitoisia kulttuuriperinteeseen liittyviä, niin sikäli kirja osuu hyvään saumaan. Kirja on yritetty suunnata lapsille, joten lukujen alkuihin on laitettu tonttuja jutustelemaan ja tekstien tyyli on muutenkin kevyt. Tietomäärä on aika valtava, joten kirja sopii lähinnä selailtavaksi eikä yksi kerta riitä kunnolliseen tutustumiseen. Kuvitus on kirjaan sopiva: satukirjamainen ja perinteisen tyylinen.

Ihmettelin vähän, että tämä oli luokiteltu lastenkirjaksi, kun kirja tuntui enemmän olevan lapsille sopivaan muotoon naamioitu aikuisten tietokirja. Siihen oli sitten vielä yritetty liimata päälle satuelementtejä. Ihan kuin ei olisi osattu päättää, mihin kategoriaan kuuluva kirja olisi haluttu tehdä. Tässä muodossa tämä ei siis tunnu toimivalta lasten tietokirjalta: ääneen lukemiseen tämä ei ole kauhean hyvä kirja ja oletan, etteivät lapset pahemmin jaksa lueskella tätä itse.

Opettajat ovat ihmisryhmä, jolle tätä kannattaa suositella. Ainakin jos olisin itse opettaja, käyttäisin tätä ehdottomasti opetuksen tukena. Kirja soveltuu hyvin käytettäväksi referenssimateriaalina joulunalusaikoina. Alakouluissa ja päiväkodeissa tehdään usein paljon joulujuttuja, joihin olisi helppo yhdistää myös tietopuolisempia juttuja ja se onnistuu kätevästi tämän kirjan kanssa.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...