Jukka Tilsa: Julma jytä

Julma jytä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eräjärven lahja Suomen sarjakuvamaailmalle, maanviljelijä ja moniosaaja J. Tilsa tunnetaan myös musiikkimiehenä. Hän keikkailee melko säännöllisesti jokamiesluokan bebop-yhtye Jahnukaisten klarinetistina sekä punk-yhtye Irtopään kitaristina.

Musiikki on ollut osa Tilsan elämää jo nuoruudesta alkaen, joten on vain luonnollista, että hän muistelee menneitä (ja nykyisiä) kokemuksiaan sarjakuvan keinoin. Julma jytä koostuu muutaman sivun muistelmista vapaassa järjestyksessä tilsamaisen höpsöllä huumorilla höystettynä.

Tilsa sanoo aina etsivänsä yksinkertaisinta tapaa toteuttaa asioita, ja tämä näkyy hänen tuotannossaan, niin kuvissa kuin musiikissakin. Yksinkertaisuus ei toki tarkoita laiskuutta vaan ennemminkin harkintaa ja sen kautta löytynyttä ilmaisun selkeyttä; Tilsalle simppeliys on mainesana.

Yksinkertaisen ratkaisun nerokkuuden ja sen keksimiseen kuluneen ajan ymmärtää ehkä vasta jälkikäteen. Sitten kun toimeen päästään, on Tilsan työtapa nopea ja tehokas. (Tällä kerralla tosin aikataulun kanssa taisi mennä tyypillistäkin tiukemmalle: Julma jytä valmistui ja lähti painoon vain kaksi päivää ennen teoksen julkaisua Tampere kuplii -tapahtumassa. Tilsa pyytää anteeksi henkilöiltä, jotka hän on piirtänyt liian paksupäisiksi.)

Omaelämäkerrallisena teoksena Julma jytä ei pelaa yhtä absurdeilla korteilla kuin Tilsan minulle rakkain tuotanto. Tyylin silti erottaa, ja hyvällä mielin hymy huulilla Julmaa jytää lehteilee. Helminä mainittakoon muisteluiden ajoittamista helpottava tukkamuotiopaste sekä ehkä hienoin koskaan hevoskärrystä piirretty kuva. Mutta voisi albumi hauskempikin olla.

Kaikkiaan Julma jytä on suositeltava tuote musiikin ja sarjakuvan ystäville.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...