Christopher Priest: Käänteismaailma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kannen perusteella tämä kirja ei houkuttele. Suomalaisessa laitoksessa on melkoisen luotaantyöntävä kansikuva. Onneksi kirjalla on muita houkuttelevia puolia, kuten kirjailija – erinomaisen The Prestigen jälkeen Christopher Priestin nimellä on painoarvoa.

Käänteismaailma kertoo Helward Mannista. Nuoresta Mannista tulee kiltamies kummallisessa liikkuvassa kaupungissa, jonka on jatkuvasti liikuttava eteenpäin kohti alati karkaavaa optimipistettä. Kiltamiehet ovat kaupungin eliittiä, joiden tehtävänä on pitää kaupunki liikkeessä. Tavallinen rahvas ei poistu kaupungin seinien ulkopuolelle, eikä tiedä maailmanmenosta oikeastaan mitään.

Mannkin joutuu kokemaan monenlaisia järkytyksiä, kun hän oppii lisää kaupunkia ympäröivästä maailmasta. Mannin oma kilta on hänen isänsä mallin mukaisesti tulevaisuuskilta, mutta osana koulutustaan hän joutuu tutustumaan muidenkin kiltojen tehtäviin. Pikkuhiljaa hänelle selviää, miksi on niin tärkeää, että kaupungin on oltava jatkuvassa liikkeessä.

Yksi kirjan keskeisistä ulottuvuuksista on tämä salailun ilmapiiri ja sen vaikutus kaupunkiin, toisaalta se, miten koko elämän kestävä lähes aivopesun mittasuhteet täyttävä koulutus johtaa ihmisiin, jotka eivät liikoja kyseenalaista kokemaansa.

Käänteismaailma on mielenkiintoinen kirja, jonka käänteistä ei sovi arvostelussa kertoa liikoja. Kirjan juju on siinä, miten totuus paljastuu Mannille. Kirjan päähenkilöt ovat vähän latteita ja vaikka kaupunkiin hieman jännitettä rakennetaankin, Priest ei käytä sitä aivan parhaalla mahdollisella tavalla ja loppu varsinkin on vähän hutaisten tehty: juttu paljastetaan viimeisillä sivuille ja selitetään nopeasti auki ja siinäpä se.

Puutteistaan huolimatta Käänteismaailma on mielenkiintoinen kirja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...